Minden októberben felbukkan az interneten valahol Ada Lovelace neve. Na nem azért emlékeznek meg róla, mert egy celeb lett volna (éppen ezért fordulhat elő, hogy egyesek soha nem hallottak még róla), hanem azért, mert ő volt az egyik első nő, aki hivatásának az IT területet választotta. Ada volt a világ egyik legelső számítógépes programozója, ez pedig sokáig ritkaságszámba ment. Az ő munkássága - amely csaknem 200 éve kezdődött - nők milliói előtt szántotta fel az utat, akik így vagy úgy a tech világ mellett döntöttek. Mégis, napjainkban bizonyára meglepődne az iparágban jellemző munkaerőhiány és a nők alacsony számú jelenléte miatt.

Hogyan lehetne vonzóbb a technológia a nők számára?

Az informatikai területen diplomázó nők mindössze 9%-a kezd informatikai karriert végül, ezzel szemben az IT diplomával rendelkező férfiak 26%-a helyezkedik el a tanult területen. Mit tehetünk ennek a szakadéknak a leküzdéséért? 

Kezdjük fiatalon.

Ösztönöznünk kell a lányokat, hogy a lehető legkorábbi életkorban kerüljenek kapcsolatba a technológiával és ismerjék meg a kódolás, programozás világát már az iskolában. Szerencsére az oktatási intézmények szép lassan kezdik érzékelni a technológiában rejlő lehetőségeket, így egyre több helyen elérhetőek különböző programozáshoz kapcsolódó képzések, és ezzel a céllal indult el a Skool program is. Ezt az ösztönzést és bátorítást folyamatosan alkalmaznunk kell a lányok fejlődésének különböző szakaszaiban, az iskolától az egyetemen át egészen a munkavállalásig. Végül is Ada Lovelace is édesanyjának köszönhette hivatását, mivel édesanyja kisgyermek korától a matematika világába próbálta bevezetni kislányát, hogy a gyermeknek eszébe se jusson édesapja Lord Byron költői életérzését követni.


Fontos, hogy sikeresen átformáljuk a férfiak által dominált IT területet, és elérjük, hogy a nők is jobban tudjanak azonosulni vele. 

A sokszínűség előmozdítása a tech fókuszú munkahelyeken.

Mind tudjuk, hogy a csapatok akkor tudnak legjobban együtt dolgozni, ha mindannyian más tapasztalatokkal, erősségekkel és személyiséggel rendelkeznek. Az empátia és az emocionális megértés, amely tanulmányok szerint elsősorban a nők erőssége, egyre fontosabb a tech világában is, hiszen számos digitális termék természetéből adódóan ember fókuszú.

Álláskeresés IT területen.

Londonban például az informatikai munkaerő mindössze 1/5-ét teszik ki a női munkavállalók, míg nálunk az ICT-dolgozóknak mindössze 8-12%-a nő. Jól látható, hogy mennyire alulreprezentáltak világszinten is a női dolgozók az IT világában, így mindenképpen érdemes először az olyan cégeknél körülnézni, akik számára fontos a munkahelyi diverzitás.


Sok nemzetközi nagyvállalat ismerte fel a téma fontosságát, és kezdte meg a nők integrálását célzó folyamatokat az IT/telekom szektorban. Emellett egyre több csoport alakul a social mediában, amely támogatja a nők elhelyezkedését a tech szektorban.
 

találjon nőként it állást