tanulni sosem elég.

A legtöbb ember számára kiemelten fontos, hogy értékes szereplő maradjon a munkaerőpiacon, ami bizony nem kis kihívás a munka folyamatosan változó világában. Az automatizáció, digitális technológiák és robotika elterjedésével átalakul a vállalatok működése. Ennek hatására megváltoztak a vállalatok elvárásai a leendő munkavállalók készségeit illetően, más szkillek kerültek előtérbe. Néhány országban problémát jelent még az elöregedő társadalom, máshol pedig magas munkanélküliségi ráta. Nem meglepő tehát, hogy az emberek folyamatosan keresik a lehetőségeket, amelyekkel növelhetik munkavállalói értéküket.


A Randstad Workmonitor 33 országban végzett kutatási eredményei szerint értékünk megőrzésének kulcstényezője az önképzés, önfejlesztés. A válaszadók 86%-a szerint folyamatos tanulással őrizhető meg a foglalkoztathatóságunk, ezzel a magyar válaszadók is egyetértettek.


A képzés és edukáció gyakorlatilag kötelező ahhoz, hogy naprakészek maradjunk és fejlesszük készségeinket, elsajátítsuk a piacon fellelhető új megoldásokat. Jos Schut, a Randstad CHRO-ja így nyilatkozott: " Nem tudom elégszer hangsúlyozni a folyamatos tanulás fontosságát. A posztdigitális korban élünk, így kiemelten fontos, hogy az emberek naprakészen tartsák készségeiket. Egyik technológiai újítás jön a másik után, melyek folyamatosan hatnak a munkaerőpiacra is, ezáltal a munkaadókra és alkalmazottaikra vonatkozó követelményekre is."

sorsfordító korszak.

A legtöbb országban magasabb a foglalkoztatottsága azoknak az embereknek, akik többször vesznek részt képzéseken. Ez persze szakmánként eltérő mértékben fontos: például az orvosoknak és jogászoknak a munkájukból adódóan folyamatosan képezniük kell magukat. Ugyanakkor aggasztó az a széles körben elterjedt vélekedés, mely szerint a technológiai változások hatására a rutinszerű munkák eltűnnek, és több lesz az erősebb kognitív készségeket igénylő pozíció. Ez azt vonja maga után, hogy a foglalkoztathatóság fenntartása érdekében még több képzésre lesz szüksége azoknak, akiknek nincs magas iskolai végzettsége. 


A Workmonitor kutatásunk egy másik érdekes eredménye, hogy a munkanélküliek átképzésének gondolata általánosan elfogadott, hiszen lehetséges megoldást jelent a változások következtében kialakuló üres pozíciók betöltésére. Az emberek többsége (89%) szeretné átképezni magát, hajlandó a tanulásra a munkanélküliség elkerülése érdekében. Tízből négyen úgy gondolják, hogy képesek lennének akár kicsit alacsonyabb bérért vagy alacsonyabb beosztásban is dolgozni a munkahelyük megtartása érdekében. 

töltse le a teljes riportot