Honnan tudhatjuk, hogy készen állunk egy teljes karrierváltásra, és nem csak új pozíció után kell néznünk? Talán ez az egyik legnehezebb döntés, amivel szembesülhetünk a munkánk során. Ugyanakkor számtalan előnyünk származhat abból, ha időben észrevesszük, hogy ideje elhagynunk jelenlegi szakmánkat és belevágni valami újba, amit szenvedéllyel csinálhatunk.Ha úgy érezzük, hogy csökken a motivációnk és elkötelezettségünk a jelenlegi hivatásunk, iparágunk iránt, komolyan el kell gondolkoznunk a karrierváltáson, ha szeretnénk elkerülni a kiégést. De honnan lehet megállapítani, hogy eddigi karrierutunk végére értünk?

Megváltoznak a karriercéljaink

Amikor elindul valaki a karrierútján, jellemzően valamilyen célkitűzés lebeg a szeme előtt, amit szeretne megvalósítani. Ezek a célok az idő múlásával megváltoznak - ez természetes -, ugyanakkor ha elkezdünk álmodozni egy teljesen más karrierről, akkor eljött az ideje, hogy elgondolkozzunk, hogyan is lenne érdemes átképeznünk magunkat ahhoz, hogy megfeleljünk a megálmodott terület elvárásainak.A céljaink számtalan okból megváltozhatnak, akár pénzügyi megfontolásból, akár ambícióink változása okán vagy a személyes fejlődési lehetőségek hiánya miatt, legyünk karrierutunk bármelyik szakaszában. Azt azonban mindig észben kell tartanunk, hogy soha nem mi leszünk az egyetlenek, akik nyitnak egy adott terület iránt. Különösen a fiatal munkavállalóknál figyelhető meg, hogy gyakran váltanak munkahelyet vagy akár iparágat is, ha az valamilyen szempontból nem felel meg az elvárásainak. A Deloitte "Millenars Survey" eredményei alapján a fiatal munkavállalók 38%-a valószínűleg 2 éven belül elhagyja jelenlegi munkahelyét, és további 7% pedig úgy nyilatkozott, hogy hamarosan távozik mostani pozíciójából. 

Változnak a személyes ideáljaink

Ha szépen lassan elveszítjük az érdeklődésünket a jelenlegi iparágunk iránt, amelyet addig izgalmasnak és kihívásokkal telinek találtunk, akkor nyilvánvalóan ideje elgondolkodnunk a váltáson. Előfordulhat az is, hogy a világnézetünk változik az idő múlásával. 

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy eljött az idő a karrierváltásra, tesztelhetjük elkötelezettségünket úgy, hogy aggályainkat megvitatjuk jelenlegi vezetőnkkel. Ha felajánl bármilyen további juttatást a marasztalásunkra, akkor hamarosan el fogjuk tudni dönteni, így már elégedettek vagyunk-e jelenlegi pozíciónkkal, vagy tényleg másra van szükségünk, és ideje továbbállnunk. A Guardian azt tanácsolja olvasóinak, hogy ne fogadjanak el fizetésemelést munkáltatójuktól, ha komolyan elgondolkodtak a karrierváltáson, mert a magasabb fizetéssel járó újdonság varázsa hamar elmúlik, ha karrierünk továbbra is stagnál. Ha nem vagyunk boldogok a jelenlegi karrierünkkel, nem szabad elnyomnunk az érzéseinket, figyelmet kell fordítanunk rájuk. Árulkodó jel lehet, ha egy új személynek való bemutatkozásnál azt kívánjuk, bárcsak valami mást mondhatnánk, amikor munkánkról ejtünk szót. Alison Elissa Cardy szerint ugyancsak fel kell figyelnünk arra, ha irigykedünk mások munkájára. Ilyen esetben érdemes átgondolnunk az adott munkához tartozó feladatokat és felelősségi kört, majd meg kell fogalmaznunk, melyik részére vagyunk irigyek, mi után sóvárgunk tulajdonképpen. Amikor már tisztában vagyunk azzal, hogy mire vágyunk, egyből egyszerűbb lesz elindulnunk az új úton, amely új céljaink eléréséhez vezet. 

  

Váltana?