Nem mindig követjük figyelemmel, hogy a megszabott előírások valóban megvalósulnak-e. Ennek hiányában történnek meg leggyakrabban a munkahelyi balesetek. Ráadásul sokszor a kisebb sérülés és a súlyos, életveszélyes helyzetek bekövetkezése között csak vékony határ húzódik.

Cikkünkben hasznos tippeket adunk különböző veszélyek kiküszöbölésére, melyek segítségével elkerülhetjük az esetleges baleseteket.

Figyelmetlenség.

Manapság a figyelmetlenség az egyik leggyakoribb oka a munkahelyi baleseteknek. A munkavégzés során könnyen elterelheti a figyelmünket a munkatársunkkal való csevegés vagy az okostelefonunk használata.  A jó hír az, hogy a felkészült munkaadóknak általában már van előírásuk a munkavégzés közbeni beszélgetésre és a mobiltelefon használatra vonatkozóan is. 

Fontos észben tartani, hogy az előírások a mi és a környezetünk biztonságát szolgálják. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak ránk, érdemes újra átbeszélni ezeket a felettesünkkel.

Kapkodás.

A gyártásban és a logisztikában az idő fontos szerepet tölt be. Így mérik a működés hatékonyságát, valamint néhány cégnél a kitűzött cél eléréséért cserébe pénzügyi juttatás is jár a munkavállalónak. Amíg azonban a munka elvégzésének gyorsasága - érthető okokból - ilyen központi szerepet tölt be, addig ennek negatív következményeivel is számolnunk kell.

Vegye fontolóra, hogy a következő pontok hogyan alakítják munkakörnyezetét!

  • Az idő nyomása alatt sokszor rossz módszert vagy eszközt választunk egy feladat elvégzéséhez. 
  • A rohanás gyakran ingerültséghez, hirtelen meghozott döntésekhez, nem pedig racionalitáshoz vezet. 
  • A csapatmunka létfontosságú a legtöbb munkafolyamatban. Ha a folyamatok átadásának idejét lerövidítjük és elkapkodjuk, azzal magunknak és környezetünknek is könnyen balesetet okozhatunk. A rohanás ráadásul szorongást és konfliktusokat okoz a munkavállalók között.

Fontolja meg munkahelyi biztonsággal kapcsolatos tippjeinket, figyeljen arra a munkára, amibe éppen belekezd, és bizonyosodjon meg róla, hogy minden munkafolyamatot az előírásoknak megfelelően végzett el! Amennyiben bizonytalan, tegye fel kérdéseit felettesének!  Biztonságának fontossága sose legyen stresszforrás! 

Feladatok lerövidítése.

Természetes, hogy a rövidebb úton elvégzett feladat hatékonyabbnak tűnhet. A biztonsági előírások azonban okkal vannak! Egyetlen folyamat megváltoztatása vagy kihagyása is könnyen katasztrófához vezethet.

Pár folyamat, melyeket gyakran gyorsabban végzünk el, mint ahogyan kellene:

  • Tárgyak gyors vagy nem megfelelő felemelése: igyekezzünk inkább a lábunkkal emelni és ne a hátunkkal, máskülönben akár pillanatok alatt kialakulhat a sérülés. További ehhez kapcsolódó tippjeinket itt találja. 
  • Szünetek kihagyása: annak érdekében, hogy időben végezzünk a teendőinkkel, jó ötletnek tűnhet a szünetek kihagyása. Ilyenkor viszont könnyebben kaphatunk hőgutát vagy dehidratálttá és kimerültté válhatunk. Mindezek hatására a munkánk minősége is romlik, és akár kétszer olyan hosszú is lehet egy munkafolyamat elvégzési ideje. 
  • Gépek, műszerek nem megfelelő  karbantartása: A különböző felszerelések karbantartása folyamatos odafigyelést  igényel, ezért is fontos, hogy ezt minden dolgozó saját felelősségének érezze. Ha a felszerelésekkel kapcsolatban bármilyen problémát érzékelünk, fontos, hogy jelentsük feletteseinknek. Az elhallgatás is sokszor veszélyt okozhat. 

Felkészültség hiánya.

A munkafolyamatok elvégzéséhez szükséges felkészítést általában nagyon egyszerűre tervezik. A képzés azonban (amely a biztonsági előírásokat is tartalmazza) egy lehetőség arra, hogy a munkáltatók megmutassák elkötelezettségüket nemcsak a  munkavállalóik biztonsága, hanem a képességük fejlesztése és a szakmai fejlődésük iránt is. Beszéljünk felettesünkkel, és legyünk biztosak abban, hogy felkészültünk a biztonsági tudnivalókból! Ön biztos abban, hogy a legmegfelelőbb felszereléseket használja, és hogy a feladatait nap mint nap megfelelően végzi el? 

Egy biztosítási cég kutatások alapján rájött arra, hogy a munkahelyi balesetek többsége abból adódik, hogy az ott dolgozók nincsenek tisztában a saját feladataik helyes elvégzésével. Többek között ezért is fontos ezeket a kérdéseket tisztázni. A biztonságos munkakörnyezet függ a megfelelő képzéstől!

A túlterheltség kerülése.

Túlterheltség: ismerős fogalom, igaz? Ennek következtében könnyen megsérülhetünk vagy lebetegedhetünk. A következőkben három egyszerű tippet olvashat arról, hogy hogyan kerülje el a túlterheltséget és a vele járó feszültséget:

  • Egyszerre csak annyit emeljen meg, amennyit még kényelmesen elbír!
  • Ne vállaljon el olyan feladatokat, amelyek túlmutatnak fizikai képességein!
  • Amennyiben mozgásszervi rendellenességet tapasztal, például rándulás vagy túlterheltséghez kapcsolódó fájdalom, bizonyosodjon meg róla, hogy kollégái és műszakvezetői is tudnak a panaszairól, hiszen ezek is növelik a balesetek kialakulásának kockázatát.

A munkahelyi biztonság mindannyiunk felelőssége. Habár nem tudjuk teljes mértékben elkerülni azokat, ha a cikkben említett öt területre és munkatársainkra kellő figyelmet fordítunk, akkor könnyebben azonosíthatjuk a veszélyes helyzeteket, és megláthatjuk a potenciális biztonsági fenyegetéseket.

A betartott szabályok ellenére is előfordulhat, hogy nem érzi magát biztonságban jelenlegi munkahelyén. Ilyenkor érdemes eljátszani a váltás gondolatával. 

nézze meg friss állásainkat