Az agilis szemlélet a szoftverfejlesztés világából származik, de más munkaterületre is alkalmazható, és klasszisokkal növeli a csapat hatékonyságát.

visszacsatolás
Az agilis metódus szerint minden munka egy folyamatos tanulási folyamat része, ezért valamennyi megoldott ügy után érdemes visszanézni a megtett útra, hogy lássunk minden sikeres lépést és hibát.

A munkával kapcsolatos visszajelzés (a feedback vagy reflexió) a feladatban résztvevő csapat egészének a teljesítményét javíthatja. Ezért az agilis szakemberek minden munka végén kiértékelik a tapasztalatokat, hogy a visszacsatolás a folyamatos fejlődés motorjává válhasson.

önszerveződő csapatok
Ambíció és proaktivitás – ezek az értékek új szintre emelik a hatékonyságot az agilis rendszerben.

Az agilis folyamatszervezésben ugyanis nemcsak a vezető delegálja a feladatokat, hanem a munkatársak önként is jelentkezhetnek azok megoldására. 

quote icon

Sokszor a kollégák maguk között döntik el, hogy melyik üggyel ki foglalkozik, és ennek óriási a motivációs ereje. Az önszerveződésnek van egy másik előnye is: egy ilyen rendszerben a munkatársak határozhatják meg a jutalmazás módját, így a dolgozóknak a hagyományos munkaszervezésnél jóval nagyobb szabadságuk lesz.

Az önszerveződés erősebbé teszi a csoportkohéziót, és rengeteget javít a csapat teljesítményén.

átlátható feladatmegoldás


Hol tartunk a feladatokkal? Ez a kérdés sok munkahelyen lassítja a napi haladás ütemét, de mindjárt más a helyzet, ha a csapat valamennyi tagja pontosan látja, milyen fázisban vannak a munkák. Készítsünk egy transzparens, grafikus folyamatábrát, ami szemléletes képet ad arról, mennyit haladtak a kollégák egy nap alatt a feladatokkal. Ezzel a vizualizációval egyértelműsíthető, mi legyen a következő lépés, és az egyes csapattagoknak mit kell tennie a közös cél eléréséért.

Egy ilyen ábrán jól láthatóan kirajzolódik az is, hogy melyik fázisban akadnak meg a feladatok, hol érdemes javítani a csapat teljesítményén. Az agilis rendszer szellemében a munkatársak rendszeresen összeülnek és közösen megbeszélik, hogyan lehetne fokozni a hatékonyságot, ami bármelyik fázison sokat segíthet.
 

118.jpg
118.jpg