Egy változatos és befogadó munkakörnyezet megteremtése fontosabb, mint valaha, és a különböző generációk hatékony kezelése komoly előnyt jelenthet vállalatunk számára. Ugyanakkor az, hogy a legtöbb vállalatnál jelenleg 5 generáció dolgozik együtt, új kihívások elé állítja a csapatokat. Egyrészt a különböző szakmai háttérrel rendelkező, eltérően gondolkozó emberek közös munkája nagy versenyelőnyt jelenthet a vállalat számára, hiszen segít abban, hogy innovatívabb és sikeresebb legyen. Másrészt a generációs különbségekből adódó értékrendbeli különbségek, az eltérő kommunikációs stílusok és munkahelyi szokások megnehezíthetik a közös munkát, és veszélyeztethetik annak eredményességét.


A hatékony munkakapcsolatok kialakítása nemcsak a napi munkánkhoz kapcsolódó elégedettségünket javíthatja, hanem a karrierkilátásaink szempontjából is kritikus lehet. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segít a más generációhoz tartozó kollégákkal való hatékony együttműködés kialakításában. 

Értsük meg jobban a generációk hátterét. 

A különbségek legfőbb forrása a világ, amelyben az egyes generációk tagjai felnőttek, ami egyedi módon alakította az értékrendjüket, hitüket, valamint ezzel együtt a munkahelyi szokásaikat és munkastílusukat is. Az egyes nemzedékek eltérő hátterének megismerésével nagyobb tiszteletet vívhatunk ki, és jobban megérthetjük, hogy az egyes generációk - beleértve a mi korosztályunkat - mit tettek le az asztalra. Emellett elkerülhetünk számtalan olyan konfliktust, amely ezekből a mélyen beépült értékrendbeli különbségekből fakad.

Példák:

- A baby boomer generáció legfontosabb értékei közé tartozik a kemény munka, etikusság és hűség, emellett sokszor a versenyszellem is. Ezzel szemben a millenniumi generációra sokkal inkább jellemző, hogy nem marad tartósan egy cégnél, folyton keresi a jobb lehetőségeket és olyan állásokat, amelyek illenek az életstílusához. Ez sokszor fontosabb számukra, mint a fizetés mértéke. Emellett a munkanap hosszával szemben inkább a teljesítményt értékelik.


- A baby boomerek gazdag tudással rendelkeznek az üzleti életről, amire nagy szüksége lenne a fiatalabb munkavállalóknak is. Az X generációs dolgozók közismerten remek mediációs készségekkel és független gondolkodással bírnak, míg az Y generáció nagyon energikus, a technika ördöge, a Z generáció pedig a jövő munkahelyi és üzleti trendjeihez jelenti a kulcsot. 


- Amíg az Y, Z generáció a Messengeren vagy a Twitteren kommunikál, addig az X generáció tagjai hagyományosabb módon, például telefonon vagy e-mailben. A baby boomerek ezzel szemben többnyire a személyes találkozást preferálják. A fiatal munkavállalók sokszor használnak informális, baráti nyelvezetet az üzleti életben is, ami az idősebb kollégáknak helytelennek tűnhet. 

Alakítsunk ki személyes kapcsolatokat. 

Ha éppen nem is ugyanabban az életszakaszban tartunk, mint kollégáink, menedzserünk, mutathatunk érdeklődést az életük iránt. Kérdezzük őket hobbijukról, családjukról, munkatapasztalatukról vagy karriercéljaikról! Ez segíteni fog, hogy jobban megismerjük és megértsük őket: mi a motivációjuk, hogyan tanulnak és hogyan szeretnek kommunikálni, mi a legfontosabb számukra. Ezáltal biztos, hogy könnyebb lesz a közös munka is. Legyünk egy kicsit proaktívak, szervezzünk csapatépítő programokat, hogy ellensúlyozzuk ezt a digitális fókuszú munkakörnyezetet!

Kerüljük a negatív sztereotípiákat.

Nem minden 20 éves imádja a Snapchatet, és nem az összes baby boomer iszonyodik a digitális kommunikációtól. A negatív sztereotípiák figyelmen kívül hagyása az első lépés a hatékony munkakapcsolat kialakításához. Ha már az első találkozás előtt kialakítjuk a véleményünket valakiről, sokkal nehezebb lesz reálisan látni az általa képviselt egyedi értékeket és értékes készségeket. Ha észrevesszük, hogy minket is ilyen sztereotípiákkal teli munkakörnyezet vesz körül, próbáljunk tenni ellene, avatkozzunk közbe vagy jelezzük menedzserünknek a problémát!  Akkor leszünk sikeresek, ha a csapatunk is sikeres. Tiszteljük meg a munkatársainkat olyan figyelemmel, amelyre mi magunk is vágyunk! Biztos, hogy rengeteget tanulhatunk a különböző erősségekkel és készségekkel rendelkező munkatársainktól és vezetőinktől.

Szeretne támogatóbb környezetben dolgozni?

nézze meg aktuális állásainkat