A DISC-teszten kiderül, hogy a feladatokat logikus precizitással megoldó kékek, segítőkész és konfliktuskerülő zöldek vagyunk, esetleg a mindent irányítani akaró pirosak táborát erősítjük, vagy a  hiperkommunikatív sárga típus jellemző ránk, és képtelenek vagyunk élénk szociális kapcsolatok nélkül dolgozni.

ismerd meg magad!

Ez az ókori delphoi Apollón-jósda legfontosabb felirata, és a 21. században is érdemes elgondolkodnunk a bölcsességén. Az önismeret nehéz, de a DISC segítségével legalább azt kicsit jobban érthetjük, milyen mozgatórugók mentén reagálunk egy adott munkahelyi szituációban. A DISC-tréningen ugyanis megtudhatjuk, hogy melyik nagy, ebben a rendszerben színnel jelölt személyiségtípusba tartozunk, és ez milyen viselkedésmintákkal jár.

a sárga a csapat szíve

A sárgáknak mindenkihez van egy kedves szava, és viszonylag gyorsan összehangolódnak az emberek többségével. Szeretik, ha élvezik a társaságukat, mert igazi közösségi emberek, akik már-már rosszul vannak, ha nem veszi körül őket az emberek többsége. Mesterien kezelik a konfliktusokat, lelkesedésük pedig még egy embert próbáló munkanapon is töretlennek bizonyulhat.

Egy eredményes DISC-tréning végére például kiderülhet az, hogy érdemes kiaknázni a sárgák csapatjátékos szemléletét, mert ők igazi hangulatfelelősök, nagyszerű hatással vannak a közösségépítésre, ezáltal az egész kollektíva teljesítményére. A sárgák is kerülhetnek felelős pozícióba, és ilyenkor nem főnökök, hanem alkalmazottaikat remekül motiváló vezetők lesznek, akiknek az irányítása alatt lelkesen és energikusan dolgoznak a kollégák.

A DISC-tréning fontos felismerése lehet számukra, hogy a siker érdekében jobban kell fókuszálniuk, mert egy kis összpontosítással még kiugróbb teljesítményt érhetnek el.

a szabálykövetés művészei: a kékek

A legsikeresebb vezetők mellett mindig van egy precíz munkatárs, akinek a világon mindenre kiterjed a figyelme. Ő rendszerint a racionális gondolkodás és a logika szigorú szabályai szerint rendezi a feladatokat, nehezen tud elszakadni a jól megszokott sémáktól.

Ez a kék személyiségtípus tulajdonságaira jellemző: nemcsak az íróasztalán tart makulátlan rendet, hanem a fejében, és a projektek között is. Aprólékos szőrszálhasogatása, kekeckedése sokak számára fárasztó lehet, ám ez az alaposság nélkülözhetetlen egy cég sikeréhez.

A DISC a kékek számára különösen gyümölcsöző lehet, mert megértik, hogy nemcsak az ő nézőpontjuk létezik, hanem a sárgák kreatív szemléletével, a zöldek empátiájával is meg lehet közelíteni egy problémát.

a pirost vezetői ambíciói alapján ismerjük fel

A pirosak általában kicsattannak az önbizalomtól, és elképesztő energiákkal rendelkeznek.

Lételemük az irányítás, a helyzetek erős kézben tartása. Ők határozzák meg a követendő célokat, és mindig kontrollban gondolkodnak, ezért megkérdőjelezhetetlen határozottság és kiváló problémamegoldó képesség jellemzi őket. Kiemelkednek munkatársaik közül azzal, hogy elképesztő mértékben tudnak a feladatukra koncentrálni, és nemcsak a fókuszálás az erősségük, hanem a dominancia is: olyan határozottan törnek előre a céljaik felé, hogy kollégáik többsége ösztönösen követi is őket, bár a viszony gyakran ambivalens, hiszen esetleges erőszakosságuk ellenszenvet szül. A pirosaknak nem a legerősebb oldaluk a stratégia, őket az eredmények érdeklik.

A DISC-képzésen kiderülhet, milyen remekül értenek a pirosak az irányításhoz, ám számukra az lehet a tréning legfontosabb hozadéka, hogy milyen módszerekkel tudnak együttműködni a többi szín képviselőjével, hogy kellőképp megértőek és türelmesek legyenek.

a kiegyensúlyozottság szobra a zöld kolléga

A tréningfeladatok során felfigyelünk arra, hogy az egyik kollégánk milyen remek csapatjátékos, mennyire nyugodt és stabil benyomást kelt?

Ha valaki ennyire empatikus, barátságos, őszinte és nyugodt, akkor elkezdhetünk gyanakodni, hogy egy zölddel állunk szemben. Ő lesz az első, aki reggel egyből megkérdezi, hogy vagyunk, és bármikor számíthatunk rá, akár a legnehezebb helyzetekben is.

A céges DISC-teszt feladatai rámutathatnak, hogy a zöld a társaság legmegbízhatóbb tagja, és a munkában is maximálisan hajtja végre a feladatait, szinte bármit rá lehet bízni.

A DISC segítségével mind a négy személyiségtípus közelebb kerül az önismerethez és a hatékony munkavégzéshez. Tudj meg még többet a személyes fejlődésről a Randstad karriertippek oldalán:

Randstad_Atlanta-Kloubert-04-17_036.jpg
Randstad_Atlanta-Kloubert-04-17_036.jpg