Mint a jó karma, a kemény munka is mindig meghozza a gyümölcsét a következő fizetésünk formájában. De néha a fizetési ciklusok közötti idő egy örökkévalóságnak tűnhet, ami kiégéshez vezethet. Ezért fontos, hogy minden nap találjunk valami olyan apróságot, amivel szebbé és változatosabbá tehetjük a munkahelyi életünket. Habár arra nincs titkos receptünk, hogy felgyorsítsuk a napokat, az alábbi egyszerű tippek megfogadásával elégedettebbek és boldogabbak lehetünk a munkában is.

Pénzügyesként tegyük félre a számokat, és tanuljunk valami újat.

A pénzügyi területen dolgozó szakemberek gyakran érezhetik magukat kimerültnek, főként a negyedéves és év végi zárásokkor. Emellett a mindennapi munkarutinjuk is folyamatos aktív figyelmet igényel, így ezen a pályán kiemelkedően nehéz koncentráltnak maradni, legyen szó akár egy szédítő számsorról, akár egy magányos celláról az Excel-munkalapon. Éppen ezért, amikor végre tartunk egy kis szünetet (mindig tartsunk!), miért ne csinálnánk valami olyat, ami segít felturbózni a memóriánkat, és tanít is nekünk valami újat? Töltsünk le például egy "word of the day" alkalmazást a mobilunkra! Ez kellően ki fog zökkenteni a monoton számok világából. Ha 5 percet minden nap dedikáltan az új szó memorizálására szánunk, akkor hamarosan azon kaphatjuk magunkat, hogy egy teljesen új nyelvet beszélünk.

Kellemes zene HR szakembereknek.

A napi megbeszélések, beléptetések, interjúk és a dolgozók személyes ügyeinek megoldása közben magunkra bizony nem sok idő marad. Természetesen ez a munka erről szól, jó hallgatóságnak kell lenni, és segíteni kell a konfliktusok megoldásában, valamint az új dolgozók integrálásában is. Éppen ezért legközelebb, amikor van egy percünk magunkra egy mozgalmas nap folyamán, miért ne ajándékoznánk meg magunkat valami kellemes meglepetéssel? Például a kedvenc slágerünkkel. Kutatások kimutatták, hogy ha olyan zenét hallgatunk, amit szeretünk, az agyunkban dopamin szabadul fel, egy olyan neurotranszmitter, amely a kellemes érzésekhez kapcsolódik. Ez egy olyan egészséges munkahelyi szokás, amire ha rákapunk, többé nem tudunk majd leállni.

Irodai munkavégzés esetén ne felejtsünk el mozogni.

Az elfoglalt irodai dolgozók, főleg az adminisztratív tevékenységet végzők néha az asztaluknál ragadnak. Mindig van egy fontos feladat, csörgő telefon, szoros határidő. Ugyanakkor amióta tudjuk, hogy milyen veszélyeket hordoz a folyamatos ülő munka, még fontosabb, hogy meglegyen a napi testmozgásunk a hosszú munkanapok során. Lehet, hogy szükségünk van egy helyettesre, amíg elmegyünk az asztalunktól, de mindenképp iktassunk be egy kis sétát a napi rutinunkba, ha más nem, legalább ebédidőben. Ráadásul egy kutatás kimutatta, hogy azok, akik legalább heti háromszor 30 percet sétáltak, sokkal lelkesebbek és nyugodtabbak voltak, valamint kevésbé érezték a munkahelyi nyomást, mint azok, akik nem sétáltak. Ha felkérünk egy munkatársat, hogy tartson velünk, akkor az egészségünk megőrzése mellett kapcsolatot is építhetünk.

A nyújtás fontossága mérnöki és logisztika területen.

A gyártás és logisztika területen dolgozó szakemberek folyamatos fizikai terhelésnek vannak kitéve, ezért érdemes néha pihenni egy kicsit a munkaidejük alatt. Ugyanakkor, ha a fizikai terhelés után leülünk pihenni, könnyen még fáradtabbnak érezhetjük magunkat, és nehezebb újból belevágni a munkába, ezért inkább frissítsük fel magunkat egy kis nyújtással! A kutatási eredmények alapján a legjobb, ha egyszerre legalább 5 percig nyújtunk, és variáljuk a különböző nyújtási technikákat.

Alkalmazások = boldogság a tech szakembereknek.

Senki sem él annyira a virtuális térben, mint a tech szakemberek. Hosszú órákon át ülnek a képernyő előtt, éppen ezért, amikor van egy kis szabadidejük, jó eséllyel szeretnének végre kiszabadulni a számítógép elől. Erre viszont nem mindig van lehetőség, ezért érdemes lehet legalább egy applikációt letölteni, ami segít a kikapcsolódásban. Ma már számtalan olyan app létezik, ami a mentális egészségünk megőrzését segíti, s megtanít minket relaxálni vagy épp csak kikapcsolni egy kicsit. Ezeknek az alkalmazásoknak ráadásul nagy részük ingyenes, így semmi nem állíthat meg a letöltésétől. 

Válasszuk bármelyik módját a kikapcsolódásnak, pihenésnek, és dolgozzunk bármelyik iparágban, a legfontosabb az, hogy élvezzük, amit csinálunk, ne csak a vele járó fizetést. Tegye próbára praktikáinkat, és nézze meg, Önnél melyik működik a legjobban! Az apró változtatások bizonyára segíteni fognak abban, hogy eredményesebben és gördülékenyebben teljenek a napjai.

Úgy érzi, hogy a kiégést már nem tudja ezekkel a praktikákkal elkerülni? Lehet, hogy ideje a váltásnak!

nézzen körbe állásajánlataink között