szoftverfejlesztőknek áll a világ? – ezt érdemes tudni informatikus végzettséggel!

Informatikusokból óriási hiány van, így a jelöltek sokszor tévesen úgy gondolják, hogy egy-egy jó pozícióért nem kell erőfeszítést tenniük. Pedig a vállalatok a valóban rátermett jelölteket keresik, akik megfelelő képzettséggel, naprakész technológiai tudással, nyelvismerettel rendelkeznek, és a felvétel során is jól veszik az akadályokat. Összegyűjtöttük a legfontosabb trendeket, tippeket, amik ismeretében gond nélkül megszerezheti álmai IT-s állását.

Igaz vagy Hamis?

A szoftverfejlesztők a legkeresettebbek az informatikai szektoron belül.

Igaz. A munkaerőhiány minden iparágban megjelenik, bár valahol nagyobb problémát jelent: jelenleg 20-30 ezer informatikai pozíció van meghirdetve az országban, s ezek jelentős hányada szoftverfejlesztőket céloz meg. Ezt nem befolyásolja sem a cég mérete, sem az adott vállalat profilja: IT, pénzügyi és logisztikai szektorban egyaránt szükség van jó szakemberekre.

Egyéb népszerű pozíciók IT szektoron belül:
A cégek szoftvertesztelőket, szoftvertervezőket, architecteket, információbiztonsági szakembereket, üzleti elemzőket, vállalatirányítási rendszerek támogatóit, mérnökeit, tanácsadóit, informatikai értékesítőket és webfejlesztőket keresnek.

Egy informatikus felsőfokú végzettség nélkül is könnyedén elhelyezkedhet.

Hamis. A munkaadók többsége elvárja, hogy a jelölt rendelkezzen diplomával, vagyis a szakmai, elméleti alapokkal. A választott intézmény a legtöbb esetben nem számít, de az ELTE és BME informatikai képzései mindenképpen jó belépők a munkaerőpiacra.
Emellett elvárás a gyakorlati tudás, az interjúk során be kell mutatni a referenciákat, azt, hogy milyen projektekben működött közre a jelentkező. Kivételek persze mindig akadnak: előfordulhat, hogy végzettség nélkül sikerül a jelöltnek jó állást találnia.

Budapest az IT szektor központja.

Igaz. A megbízásaink 99%-a fővárosi megkeresésekkel érkezik. Sok, jelenleg vidéken dolgozó informatikus Budapesten vagy külföldön kutat új lehetőségek után, amikor váltani készül. Ezt többek között a vidéki és fővárosi bérek közötti 20-25%-os eltérés is generálhatja az utóbbi javára. Számos fővárosi vállalat belemegy az árversenybe, hogy a legjobb szakembereket szerezhesse meg.

Milyen keresetre lehet számítani informatikus végzettséggel?
Támogatói területen elhelyezkedő informatikusok átlagosan bruttó 300-350 ezres fizetéssel számolhatnak. Egy fejlesztőcsapatot koordináló informatikus keresete a bruttó 1,5 milliót is elérheti. Ha a legkeresettebb pozíciót nézzük, egy pályakezdő szoftverfejlesztő bruttó 350-400 ezer forintos fizetésről indul, ami senior korára akár 1,2-1,3 millióra is felkúszhat.

Az informatikusoknak nem szükséges állást keresniük, az állás találja meg őket.

Igaz. Ritka, hogy egy jó szakember bejelentkezik egy állásra. Leginkább direkt megkeresés útján találunk jelölteket, bár ezt nem mindenki veszi szívesen. A jelölt a megkeresések után általában 3 körös interjúra számíthat: 1 a tanácsadó cégnél, 2 az ügyfélnél.

Hol érdemes egy informatikusnak állást keresnie?
A Randstad oldalára az összes meghirdetett informatikai állás felkerül, érdemes azokat böngészni, vagy követni a Facebook-oldalunkat. A regisztráció során a megfelelő mezőben jelezheti, hogy milyen típusú állások érdekesek az Ön számára, így azok az állások fogják megtalálni.

Angol nyelvtudás nélkül nem lehet elhelyezkedni IT szektorban.

Igaz. Legfeljebb az angol nyelv szóbeli használatától tud eltekinteni 1-2 magyar cég, azonban ezekben a kivételes esetekben is elvárás az angol dokumentációk olvasása, szerkesztése. Fontos a folyamatos szakmai fejlődés, tanulás, új trendek feltérképezése: az informatikai területen belül ehhez elengedhetetlen az angol nyelv ismerete. Ráadásul IT szektoron belül nem egyedi eset, hogy külföldi felettesnek kell riportálni, általában angolul.

A toborzás során számos problémával találkozhatnak a tanácsadóink. A nehézségek TOP5 listája a következő:
1. Szakmai hiányosságok. A jelölt az önéletrajzában jóval tapasztaltabb szakember képét írja le, mint amennyit ő valójában tud. Előfordul olyan is, hogy egyszerűen rossz helyre pályázik, ugyanis az ő tudása másik pozícióhoz jobban passzolna.
2. Alázat, érdeklődés hiánya. Ez a szakma folyamatos tanulást, fejlődést igényel, ám a „megélhetési pályaválasztók” nehezebben veszik rá magukat az új technológiák elsajátítására. Tisztában vannak a pályájukra jellemző munkaerőhiánnyal, és a munkáltatóval is érzékeltetik a helyzeti előnyüket az interjú során. Ezt a típusú jelentkezőt általában személyiségi okokra hivatkozva utasítják vissza. Ha a jelöltek megfelelő nyitottságot mutatnak, a munkáltató akár úgyis felveheti őket, hogy egy kisebb átképzést, tanulást igényel még a jelölt az adott pozícióhoz.
3. Felüllicitált bérigény. Egy adott állásra benyújtott bérigény a jelentkezéskor nem tűnhet irreálisnak, ám más a helyzet, ha az interjúk során kiderül, hogy nem annyira mély és szerteágazó a jelölt tudása, mint ahogy azt ő előzetesen lefestette. A munkáltató sokszor a meglévő tudásával is szívesen látná a jelöltet az adott cégnél, ám kevesebbért, mint amit a jelentkező megjelölt. Ekkor mindkét fél úgy érezheti, hogy egymás idejét vesztegették, konfliktusokat szülhet.
4. Angol nyelv. Az interjú korai szakaszában kiderül, hogy a jelölt rendelkezik-e a pozícióhoz kellő nyelvtudással.
5. Utazási hajlandóság. Több cég alkalmanként hosszabb időre (pár hétre vagy hónapra) kiküldené külföldre a jelöltet, ám gyakran még a fiatalabb korosztály sem nyitott erre.

Nem számít, hogy a jelölt milyen öltözékben jelenik meg állásinterjún.

Hamis. Cégfüggő, hogy épp milyen dress code van érvényben. Lehet, hogy a jelölt jelenlegi munkája megengedi a farmert és a galléros pólót, de az új cég már nem ennyire elnéző ruházkodás terén. Interjú előtt érdemes érdeklődni a tanácsadónál az adott cég öltözködési irányelvei iránt.

Mivel tűnhet ki a jelöltek sorából?

Mindig készüljön fel az adott cégből, akikhez épp interjúra megy! Többször előfordul, hogy egy-egy jelölt egyszerre több pályázatot is futtat, aminek az a vége, hogy végül nem tudja, hogy épp melyik cégnél vesz részt interjún. A munkáltató ezt úgy értelmezi, hogy a pályázó nem veszi elég komolyan az adott vállalatot.


Mire számíthat az interjúk során?
A beszélgetés egy része angolul zajlik. Ekkor beszélhet eddigi pályájáról, motivációjáról. A beszélgetés során az ügyfél próbálja felmérni az erősségeit, terveit, szakmai tudását. Utóbbit beszélgetés, teszt vagy próbafeladat alapján is megítélheti. A próbafeladatot akár otthon is megcsinálhatja 1-2 hetes határidővel. Sikeres próbafeladatot követően akár egy teljes munkanapra behívhatják, ekkor megismeri a csapatot. Ez az ügyfél és az Ön döntését is segítheti. Az interjút követően általában 1 héten belül visszajeleznek a munkával kapcsolatban. A legtöbb esetben megadják a visszajelzés idejét – ha ez nem történik meg, érdemes a tanácsadónál érdeklődni.


Informatív önéletrajzot nyújtson be! A legtapasztaltabb informatikus pályája is maximum 2 oldalba bele kell, hogy férjen! Fontos, hogy előző munkahelye(i)nél nem elég a pozíció megnevezése: pontosan sorolja fel, hogy mi volt a szerepe, mit köszönhet Önnek az adott cég, milyen technológiákat alkalmazott. Érdemes általánosságban a CV elején vagy végén egy technológiai listán megjelölni, hogy mik az erősségei. Egyes, nagyon tudatos jelöltek egy kis táblázatban az önéletrajz végén feltüntetik, hogy melyik technológiával mikor, mennyit foglalkoztak, és egy 1-5 skálán értékelik a kapcsolódó tudásukat.

A LinkedIn profilját bővítse ki az érdeklődési körével!
A direkt megkeresés során nemcsak a szakmai életét nézik, hanem a szakmai érdeklődési körét, azt, hogy mit szeretne tanulni a jövőben, mi inspirálja.

Szerezzen minősítéseket! Az önéletrajzban nagyon jól mutatnak a különböző gyártói, szakmai minősítések. Ilyenek például a Microsoft szakmai minősítései, ezek lehetnek 1-2 évente megújítandóak, illetve örökérvényűek is. Mindig az érvényben lévő képesítéseket tüntesse fel!

Legyen szakmai közösségek tagja! Különböző szakmai fórumokon (például GitHub) a fejlesztők meg tudják osztani egymással a nyilvános kódjaikat, egymástól ötletet meríthetnek. Ha olyan állásra pályázik, ahol önálló projektekben kell helytállnia, a referenciák nagyobb hangsúlyt kapnak az elbírálás során.

Érdeklődjön a szakmai tanácsadónál! Az interjú előtt érdemes a tanácsadónál rákérdezni, hogy milyen szakmai kérdésekre számíthat. Szakmai tudása feltérképezését intelligencia vagy személyiség teszt is kiegészítheti.

Az interjúra érkezzen pontosan! Nem kell órákkal előbb megérkezni, de inkább korábban érjen oda, mint hogy késsen pár percet!

nézze meg aktuális IT pozícióinkat