A könyvelő és kontroller pozíciók örök slágernek számítanak, de egyre több pénzügyi háttérrel rendelkező szakembert keresünk befektetési területre, illetve a bérszámfejtő pozíciók is egyre nagyobb fókuszt kapnak. Ön is pénzügyes? Vajon melyik szakmát érdemes választania, ha a vállalati szektorban helyezkedne el? Hol, milyen elvárások vannak, hogyan érdemes megpályáznia a választott pozíciót? Takács Petra segítségével, aki team leaderként többek között a pénzügyi területtel foglalkozik, összeszedtük a legfontosabb trendeket, tippeket. 

 

Trendek a vállalati pénzügy piacon 

Munkaerőhiány? Ez így nem teljesen igaz. Hazánk szerencsére tele van magasan képzett szakemberekkel, viszont való igaz, hogy nehezebben lehet őket elérni, illetve nem azon a bérszinten, mint pár évvel ezelőtt. Ez a pénzügyi területre is jellemző. 

Önnek, mint „jelöltnek”, mit érdemes tudnia a trendekről ezen a piacon:

Hogyan is néznek ki pénzügyi szektorban a fizetések?

pl.: kontroller pozíció, gyártó szektor, Budapest:

 • Pályakezdő: bruttó 300.000 Ft/hó + cafeteria
 • 3-5 éves tapasztalat: bruttó 550 – 600.000 Ft/hó + cafeteria
 • 5+ éves tapasztalat: bruttó 700.000 Ft/hó-tól

pl.: könyvelő pozíció, autóipar, Budapest:

 • Pályakezdő: bruttó 250 – 300.000 Ft/hó + cafeteria
 • 3-5 éves tapasztalat: bruttó 450 – 550.000 Ft/hó + cafeteria
 • 5+ éves tapasztalat: bruttó 550.000 Ft/hó-tól

pl.: bérszámfejtő pozíció, gyógyszeripar, Budapest:

 • Pályakezdő: bruttó 200 – 250.000 Ft/hó + cafeteria
 • 3-5 éves tapasztalat: bruttó 250 – 350.000 Ft/hó + cafeteria
 • 5+ éves tapasztalat: bruttó 400.000 Ft/hó-tól

Milyen pozíciókkal találkozhat portálunkon?

Pozíciók tekintetében Randstadon belül általánosságban elmondható, hogy a pénzügyi terület folyamatosan virágzik. Az év minden szakában (tévedés, hogy „uborkaszezon” lenne a nyár, csak a folyamatok lassabbak) folyamatosan keresünk: kontrollereket, könyvelőket, bérszámfejtőket juniortól vezető szintekig. A teljesség igénye nélkül általában az alábbi pozíciókra keresünk munkavállalókat:

Az aktuális álláshirdetéseket a honlapunk mellett tematikus Facebook oldalunkon is megosztjuk, ezt Randstad – Pénzügyi Állások néven találja meg. Ha keres, érdemes az elvárásokra vonatkozó kifejezésekre (Facebookon pl. #homeoffice; #rugalmasmunkaidő; #parttimejob), illetve a területre jellemző kulcsszavakra keresnie (Facebookon #finance; #pénzügyiállások; #financejobs).

Milyen cégekhez kerülhet be rajtunk keresztül?

Rengeteg ügyféllel dolgozunk együtt az SSC-ktől (szolgáltató központok) kezdve a gyógyszeripari, autóipari, gyártás-termelés, telekommunikáció, média, jogi szektoron át az FMCG vagy bankszektorig. Ide kattintva talál egy kis ízelítőt ebből.

Elvárások

 1. Magabiztos Excel-tudás: Számviteli, kontrolleri területeken alapvető elvárás. Ha egy új pozícióra jelentkezik, és úgy érzi, nem elég naprakész az Excel-tudása, érdemes felfrissítenie ezt, akár egy tanfolyamon, akár otthon. 
 2. Magas szintű angol nyelvtudás: Kontrolleri pozíciók esetében általában nem jelent gondot, ugyanakkor sok bérszámfejtéssel, könyveléssel foglalkozó jelölt számára okoz nehézséget a megfelelő szintű nyelvtudás, pontosabban annak hiánya.
 3. Jó nevű iskola: Néhány vállalat kifejezetten kéri pályakezdő pozíciók esetében, hogy egy-egy jobb nevű egyetemről érkezzenek a jelöltek. Könyvelők esetében a mérlegképes könyvelői végzettség jelenthet nagy előnyt.
 4. Jó gyakorlati hely: Pénzügyi területen nem ritka, hogy már a pályakezdőktől is elvárnak valamennyi tapasztalatot, így a jó gyakorlati hely megválasztása nagyon fontos a tanulmányok alatt.
 5. Vállalatirányítási rendszer ismerete: Bár nem alapvető, de a gyakorlati helyhez hasonlóan jó pont, ha jártas vállalatirányítási rendszerben (legtöbb esetben ez az SAP).
 6. Pontosság: Ezen a területen elengedhetetlen! Ha a CV-ben ezt fel is tünteti mint kompetencia, ügyeljen arra, hogy abban ne legyen elírás, és a pontosság az interjún is érzékelhető legyen (például: ne késsen az interjú napján)! 
 7. Világos karrierút: Nagyon jó benyomást tesz egy szakmai vezetőre, ha akár már pályakezdőként is pontos elképzelése van arról, hogy milyen iparágakban, milyen cégnél, milyen pozíciót szeretne betölteni jelen pillanatban. Vagyis, ha például egy könyvelési pozíció interjúján jár már a konkrét cégnél, ne arról beszéljen, hogy pénzügyi területen nagyon sok irányban nyitott.
 8. Szenior/menedzseri szinten iparági tapasztalat: A vezetők esetében sokkal komplexebb elvárásokat fogalmaznak meg a vállalatok. A legtöbb esetben döntő fontosságú az iparági tapasztalat.
 9. Kulcskompetenciák: vezetői kereséseknél nagyon fontos lehet, hogy a jelölt erős legyen különböző kulcskompetenciákban. Például: delegálás, csapat felépítése, problémamegoldás, people management, vagy jó érzékkel kezelje a nehéz szituációkat stb., így ezeket akár már a CV-ben ki lehet hangsúlyozni.

Erre számítson az interjú folyamatát illetően, majd az új munkahelyen

A kiválasztási folyamat jellemzően több körös. Ha tanácsadón keresztül pályáz meg egy pozíciót, akkor általánosságban így néz ki a folyamat:

 • 1. kör: tanácsadói interjú,
 • 2. kör: vállalati HR interjú + szakmai vezető vagy,
 • 3. kör: szakmai vezetővel való interjú.

Emellett a kiválasztási folyamatnak gyakran része lehet valamilyen teszt. Például: személyiség-teszt, Excel-teszt vagy logikai teszt. Gyakori az AC (Assessment Center) megoldása is, ilyenkor különböző szituációs feladatok mentén mérik fel a jelöltek szakmai tapasztalatait. 
A vállalati kultúrától függően nagyon eltérő, hogy a felvételt követően mennyi tréninget kapnak a munkatársak. A legtöbb multinacionális cégnél vagy BIG4 (a négy nagy könyvvizsgáló és adótanácsadó cég) esetében jellemzőek a továbbképzések, melyek esetenként külföldi tréningeket is takarhatnak. 

 

nézze meg pénzügy/számvitel állásainkat