Kezdeményezzen és legyen minél határozottabb, mert csak így keltheti egy vérbeli profi benyomását az állásinterjún - ez az állásinterjú-tipp mindenkinek ismerősen hangzik. A proaktivitás és a magabiztos fellépés persze természetes az extrovertált személyiségtípusú embernél, de mi a helyzet, ha önnek befelé forduló jelöltként kell helytállnia? Összegyűjtöttük azokat a tippeket, amelyekkel introvertáltként is sikerrel vehet részt a fontos állásinterjún!

a tájékozottság magabiztossá tesz!
Érdemes alaposan utánanéznie a neten a kiszemelt vállalatnak és a megpályázott pozíciónak, mert így magabiztos válaszokat adhat a felmerülő kérdésekre, és az interjún érezni fogják, hogy számos témában már most is tájékozott. Ha ezt tapasztalják, akkor a HR-esek és leendő munkatársak azt feltételezik majd, hogy hasonló alapossággal dolgozik majd napról-napra, ami ritka és fontos erény. Komoly jelöltként fogadják, és megnő az esélye annak, hogy végül önt választják ki az érdeklődők tömegéből.

Emelje a tétet: ha a képzettségét, a korábbi munkatapasztalatait, vagy a referenciamunkáit bemutató portfólióját ügyesen össze tudja kapcsolni a cég profiljával, a leendő feladataival, akkor a komoly jelölt kategóriából a top jelöltek ligájába kerülhet át.

Ha mindez nyugodtsággal párosul, akkor gyakorlatilag nincs oka aggodalomra, hiszen minden hibalehetőséget elkerült. Hozza magát felszabadult, könnyed hangulatba egy finom sütivel a kedvenc cukrászdájában, vagy igyon egy kellemes kávét valahol, mielőtt besétál a fontos beszélgetésre. Még jobb, ha jógával lazul, és már órákkal korábban feltérképezi az interjú helyszínét, mert így tényleg fesztelen hangulatban érkezhet az állásinterjúra.

nyerjen energiát a saját introvertált személyiségéből!
Akkor lesz nyerő az állásinterjún, ha kiaknázza a személyiségében rejlő erősségeket. Introvertált jelentkezőként szinte biztos, hogy kiválóan tud koncentrálni a részletekre, ami kapóra jöhet abban, hogy kedvező első benyomást alakítson ki az interjúztatókban az alaposságával (meglepő, hogy megint ide kanyarodtunk, igaz?). Hihetetlenül érzékeny információgyűjtő szenzorai vannak, és ezzel a képességével több fontos adatot és összefüggést is megjegyezhet a vállalat működéséről és működtetőiről, az emberekről, leendő kollégáiról – ezeket már az első beszélgetésben megemlítheti.

Az introvertált jelentkezők a szakértők szerint empatikusabbak az extrovertáltaknál. Már az első találkozás során mutassa meg, introvertáltként mennyire tud azonosulni a bemutatott pozíció feladataival, elvárásaival, és a keményebb kihívásoktól sem retten meg!

mutassa meg, mennyit nyerne önnel a vállalat!
Introvertált jelöltként nehéz folyamatosan a sikereiről és az erényeiről beszélni.

A feszültség azonban máris megszűnik, ha nem egy megoldandó vizsgafeladatként tekint az interjú ezen szakaszára, hanem a szakmai önfényezésről áthelyezi a fókuszt a korábbi projektekben szerzett tapasztalataira. Így olyan, mintha egy prezentáción venne részt, ahol felszabadultan beszélhet a saját teljesítményéről, a korábbi munkák során szerzett tapasztalatairól - hiszen most mindenki az ön munkájára kíváncsi.

Megemlítheti, milyen remekül tud koncentrálni az aktuális feladatára. Ahogyan azt is, hogy nyugodt személyisége miatt kerüli a konfliktusokat, és a problémák kiélezése helyett mindig a megoldás keresése érdekli. 

győzze le a lámpalázat!
Az extrovertáltak könnyen és felszabadultan beszélnek magukról egyszerre akár több emberrel is az állásinterjún.

Introvertáltként önnek ez jóval keményebb kihívást jelent, mert szívesebben tárgyalna csupán egyetlen emberrel. Ha ön egy kicsit csendesebb és visszahúzódóbb személyiség, akkor ne csoportként gondoljon rájuk, hanem szakemberekként, akiknek egyenként megmutathatja, mennyire jól ismeri a saját területét.

Próbáljon minél több emberrel szemkontaktust teremteni az interjún, hogy a csapat egészének pozitív legyen önről a véleménye! Ha ez nehéz, akkor csak arra figyeljen, hogy szépen lassan minden interjúztató sorra kerüljön. Egyenként, az önre jellemző alapossággal ez is sikerülni fog!