A mérnök terület munkaerő-piaci hírmondói rendszeresen beszámolnak a szegmensben tomboló munkaerőhiányról. Az utánpótlás mennyisége és minősége is problémás, különösen az idegennyelv-ismeretet igénylő pozíciók esetén. Főleg a speciális szaktudású mérnökökből van hiány.

Magyarországon az építőipar felvirágzóban van, így főként erről a szegmensről érkeznek felkérések tanácsadóinkhoz. A terület mérnökei mellett a speciális szaktudású kollégákra is nagy a kereslet, mint például szervizmérnök vagy kutató-fejlesztő mérnök. A fejvadászok munkáját több tényező is jelentősen megnehezíti a mérnökök toborzásakor. Egyrészt ezen egyedi specialisták felkutatása nehéz, másrészt a szakembereket szinte minden nap megkeresik a különböző munkáltatók, illetve más fejvadászok is, így az érdeklődés felkeltése is kihívást jelent.

A mennyiség mellett a minőség is probléma

Milyen szintű az Ön idegennyelv-ismerete? Tapasztalataink szerint a mérnökökről általánosságban elmondható, hogy nyelvtudásuk hiányos. A legtöbb hazai munkáltató esetén a szakmai angol elegendő lenne, azonban vannak olyanok is, ahol második idegen nyelvet is kérnek. Mi úgy látjuk, hogy a mérnökök erre nincsenek kellőképpen felkészülve. Ha Ön épp egy állás megpályázására készül,  számíthat rá, hogy tanácsadóink először nyelvi szintfelmérővel tesztelik majd tudását, és ha az alacsonyabb az elvártnál, akkor nyelvi tréninggel próbálják majd felzárkóztatni az ügyfél által elvárt szintre. A szakmai tudás természetesen hangsúlyosabb az elbíráláskor, de vannak olyan pozíciók, ahol nem lehet elkerülni az angol nyelv használatát. Másik hátrány lehet a rugalmasság hiánya, ugyanis egy mérnök jelöltnek nem elhanyagolható tényező a munkahely földrajzi elhelyezkedése. Számtalan esetben azért utasítanak vissza megkeresést, mert a munka elvállalása költözéssel vagy megemelkedett utazási idővel járna. Ön is utasított már vissza hasonló okok miatt ajánlatot?

Egyén a csapatban

A szaktudás és a nyelvismeret mellett a cégek nagy hangsúlyt fordítanak kiválasztáskor arra, hogy a jelölt hogyan illeszthető be a csapatba, valamint személyisége és munkamorálja hogyan passzol a csoportvezetőhöz. Nem elhanyagolható ugyanis, hogy Ön, mint új kolléga, milyen viszonyt ápol majd a többiekkel, illetve mennyire tud hatékonyan dolgozni a csapat tagjaként.

Fizetés, előmenetel, kiteljesedés

Önt is szinte naponta keresik meg a különböző fejvadászok? Tapasztalataink szerint a válasza igen, ugyanakkor szinte abban is biztosak vagyunk, hogy nehezen mozdulna el jelenlegi állásából. Azonban egy jobban csengő fizetés vagy szakmai kibontakozási lehetőség hallatán minden bizonnyal Ön is gondolkodóba esne a váltással kapcsolatban, igaz? A terület toborzásával foglalkozó kollégáink az előzőek mellett úgy látják, hogy a mérnökök szívesen váltanak olyan irányba, ahol a munkáltató háttere stabil, hosszú távú lehetőséget kínál.

Tippek tanácsadóinktól pályakezdő mérnököknek

  1. Pályakezdőként célszerű több állásra is jelentkeznie, de váltás esetén inkább csak néhány lehetőségre koncentráljon!
  2. Egy új állás megpályázásakor törekedjen arra, hogy azonos területre nyújtsa be jelentkezését, ugyanis nem vet túl jó fényt Önre, ha azt látják, hogy nem elkötelezett a szakiránya iránt!
  3. Ha nálunk jelentkezik állásra, megspórolhatja a motivációs levél mellékelését, azonban ha céget keres meg, ne felejtse el felhívni magára a címzett figyelmét eredményeivel, sikereivel! Hangsúlyozza bátran versenyeredményeit is, emelje ki, hogy milyen projekteken dolgozott, kapott-e ösztöndíjat, milyen kutatásban vett részt!
  4. Mivel a legtöbb mérnök nyelvi hiányosságokkal küzd, Ön előnyben indulhat, ha kiemelkedő a nyelvtudása!
  5. Alaposan készüljön fel a munkáltató vállalatból! Ehhez tőlünk is kérhet segítséget, rengeteg aktuális és hasznos információval tudjuk ellátni.

 

Úgy érzi, hogy itt az idő jelentkezni?

Nézze meg álláskínálatunkat és jelentkezzen, még ma!