Célirányosan kell keresnünk a nagy állásportálokon, és akkor járunk sikerrel, ha minél több információt gyűjtünk a kiválasztott munkahelyről. Bemutatjuk azokat a lépéseket, amelyek az ideális pozíció megszerzéséhez vezetnek.

határozza meg a karriercélját!
A profi állásinterjún mindig rákérdeznek a jelölt motivációira és szakmai céljaira. Itt sokan leblokkolnak, mert nem tudják érvekkel alátámasztani, miért jelentkeztek a kiszemelt pozícióra.

Mi inspirálja és motiválja Önt egy munkahelyen, és melyik munkakörben tud a legtöbbet fejlődni? A kérdésekre adott válaszok kiváló kiindulópontot jelentenek a tökéletes munkahely megtalálásához. Csak ott tudunk lelkesen dolgozni és közösséget vállalni a vállalat célkitűzéseivel, ahol teljesülnek ezek a szempontok.

Tűzzön ki egy reális célt, amelyhez egy megvalósítható terv társul. A helyes irány megtalálásában óriási segítségére lehet egy tapasztalt mentor (családtag, barát, vagy bárki, aki tanácsaival támogatja a szakmai épülését).

tegye hatékonnyá az álláskeresést!
Folyamatosan nő az álláskereső gyűjtőoldalak és a vállalati karrieroldalak száma. Már nem kell minden nap végigböngésznünk az összes érintett weboldalt, mert a speciális aggregátor megoldásoknak köszönhetően egy helyen találhatjuk meg az álláshirdetéseket, az állásoldalakat és a karrieroldalakat is. Szűrők segítségével célirányosabban tudunk válogatni a kiszemelt szakterület állásajánlatai közül, és e-mailben, SMS-ben is kérhetünk napi ajánlatokat. Az online álláskeresés annál hatékonyabb, minél konkrétabb kulcsszavakat használunk egy adott pozícióra (például „art director”, „történelemtanár”, stb.), mert ezekkel jobban szűkíthetjük a releváns találatok listáját.

Az offline világban azonban szintén érdemes körülnézni: egyetemi állásbörzéken is találhatunk ígéretes nyitott pozíciókat. Lépjünk kapcsolatba egy toborzási tanácsadóval, aki részletesebben tájékoztat minket a területünk által kínált szakmai lehetőségekről. Egy fejvadász rengeteget segíthet a tanulmányainkhoz, a képességeinkhez illő tökéletes állás megtalálásában, és értékes tanácsokat adhat a megfelelő pozíció kiválasztásában is.

ismerje meg a kiszemelt munkahelyet!
Egy kis kutatással gyorsan meggyőződhet róla, hogy a kiválasztott cég mennyire felel meg az igényeinek, és a vállalat tényleg hozzásegíti-e Önt a fejlődéshez, a szakmai előrelépéshez.

Szerencsére a mai világban a cégek egyre átláthatóbban működnek. Már olyan oldalak is léteznek, ahol a dolgozók aprólékosan leírják, milyen az adott munkahelyen dolgozni. Nézzen meg minél több véleményformáló oldalt és forrást, hogy ne csak néhány dicsérő vagy bíráló komment alapján foglaljon állást egy munkahellyel kapcsolatban.

Minél több információval rendelkezik a jövőbeli munkaadóját illetően, annál megalapozottabb döntést hozhat arról, érdemes-e munkát vállalni az adott cégnél. Például egy magas fluktuációt mutató vállalatnál el kell gondolkodni azon, hogy mi lehet a dolgozók nagyszámú kilépésének az oka. Ugyanakkor jó jel, ha a cég rendszeres képzési lehetőségeket hirdet meg a munkavállalók számára.

A kezdő lépések után jön az álláskeresés legizgalmasabb része, az önéletrajzírás, az interjú, és a fontos döntés arról, melyik munka lenne a legideálisabb számunkra. Cikkünk folytatásában még többet tudhat meg arról, hogyan találhatja meg friss diplomásként álmai állását!