Ha belefeledkezünk a mindennapi munkarutinba, nehéz észrevenni, mikor érkezik el a váltás ideje. Az álláskeresés a mai magyar álláspiacon időigényes és egyáltalán nem könnyű feladat, de ha szeretjük a munkahelyünket és a munkánkat, az felbecsülhetetlen. 


Ha az alábbi kihívások közül több is része a mindennapjainknak, érdemes elgondolkodnunk a váltáson. 

1. Úgy érezzük, nem becsülnek meg eléggé.

Ha mindig maximumon teljesítünk, és sok-sok munkaórában próbáljuk kihozni magunkból a legjobbat, de ezt mégsem értékeli senki, az hosszú távon nem túl motiváló.


A mindennapi motivációnkra kihatással van, ha folyamatosan úgy érezzük, hogy alábecsülik képességeinket. Ettől bárki frusztrálttá, dühössé és szorongóvá válik. Ha ezek alapján magunkra ismerünk, érdemes elgondolkodnunk a váltáson, hogy elkerüljük a kiégést. 

2. Folyton unatkozunk.

Ha néha unalmasnak találjuk a munkánkat, az normális, hiszen minden munkakörnek vannak kevésbé izgalmas részei.


Ugyanakkor, ha hosszú távon demotiváltak vagyunk, és unalmasnak, monotonnak érezzük a munkánkat, az nem egészséges. Először próbáljunk meg leülni a menedzserünkkel, és beszéljük át a problémát. 


Kérjünk nagyobb önállóságot vagy felelősségi kört, új kihívásokat vagy tréning lehetőségeket. Ha azonban úgy látjuk, hogy a beszélgetés után sem változik semmi, akkor valószínűleg a jövőben sem leszünk boldogabbak az adott helyen, ezért érdemes új lehetőségek után néznünk. 

3. Belefáradunk a mindennapi rutinba.

Fontos, hogy folyamatosan fejlődjünk és tanuljunk, nem számít, hol tartunk éppen a karrierünkben. Gondoljunk vissza az elmúlt 12 hónapra: vannak olyan új képességeink, tudásanyagunk, amit ebben az időszakban sajátítottunk el?


Ha egyáltalán nem kaptunk új projekteket vagy felelősségi köröket az elmúlt egy évben, akkor jobban járunk, ha keresünk egy olyan munkáltatót, aki elősegíti a személyes fejlődésünket, és teret ad a karrierépítéshez. 

4. Gyakran szorongunk.

Esténként csak küzdelmesen sikerül elaludni, vagy vasárnap is a hétfői munka gondolatától rettegünk? Ne hagyjuk figyelmen kívül a mentális és fizikai jeleket, hallgassunk a testünkre!


A munkához fűződő szorongás számtalan egészségügyi kellemetlenséghez vezethet, úgy mint az álmatlanság, étvágytalanság, rossz közérzet, nyugtalanság, fásultság. 


Ha a munkahelyi stressz kihat a magánéletünkre is, a hétvégéinkre és az alvásunkra (vagy éppenséggel a nem alvásunkra), gondoljuk meg, hogy ér-e nekünk ennyit jelenlegi állásunk. 

5. Folyamatosan a munkáról beszélünk.

Befejeztük  mára a munkát, de még mindig nem tudjuk elfelejteni a sérelmeinket, azon kapjuk magunkat, hogy folyton csak erről beszélnénk? Az normális, ha egy nehéz nap eseményeit megbeszéljük a családunkkal, barátainkkal, de amikor minden nap úgy érkezünk haza, hogy semmi másra nem tudunk koncentrálni, csak a munkához kapcsolódó stresszre, az intő jel lehet. 
Figyeljük meg, hogyan beszélünk a munkánkról, és kérjünk visszajelzést a családtagjainktól, hogy mely témákat emlegetjük gyakran a munkánkhoz kapcsolódóan! Ha főként negatív élményeinket hozzák fel, érdemes lehet elgondolkodnunk a váltáson.


Ez az öt jel segíthet meghozni egy régóta halogatott, nehéz döntést a váltást illetően.  


Fontos, hogy adjunk magunknak elég időt végiggondolni, hogy merre is tart a karrierünk valójában, és jó úton haladunk-e céljaink eléréséhez. Ha nem, át kell azt is gondolnunk, hogy milyen munkakörnyezet hatna ránk ösztönzőbben, milyen munkát végeznénk szívesebben, és milyen eszközökre, juttatásokra lenne szükségünk a boldogsághoz. 

Ön már készen áll a váltásra?

 

nézze meg friss állásajánlatainkat