milyen műszaki projektmérnökként dolgozni?

Egy műszaki projektmérnök rendelkezik a műszaki projektek menedzseléséhez szükséges szakértelemmel. A projektet az elejétől a végéig koordinálja, irányítja a mérnököket és felügyeli a mérnöki projekteket azok teljes időtartama alatt. Feladatai hasonlóak egy projektmenedzseréhez, például a feladatok kiosztása és a projekt költségvetésének figyelemmel kísérése, emellett ellenőrzi a projekt előrehaladását és mérsékli a munkával kapcsolatos kockázatokat.

mit csinál egy műszaki projektmérnök?

A projektmérnök feladata a feladatok kiosztása a műszaki munkatársaknak és mérnököknek. Mivel rendelkezik műszaki ismeretekkel, ki tudja választani a legmegfelelőbb szakértőket egy adott feladathoz. A legtöbb munkáltató olyan mérnöki projektek vagy feladatok kezelésére alkalmaz projektmérnököt, amelyek speciális műszaki szakértelmet igényelnek, amellyel egy projektmenedzser nem feltétlenül rendelkezik. Mint projektmérnök, kapcsolatot tart az érdekeltek felekkel és vezetőkkel, emellett helyzetjelentést ad, és megvitatja a projekt egyéb követelményeit.

Mivel a legtöbb építési és műszaki projekt helyspecifikus, jelentős időt fordít a helyszíni mérnöki munkák felügyeletére. A szakembereket irányítja és időérzékeny döntéseket hoz a projektekkel kapcsolatban. Műszaki szaktudásra van szükség a megfelelő projekttervek elkészítéséhez a csapatok számára. Dönt a munkafolyamatokról és a projektek modelljeiről is. A helyszíni munka során figyelembe veszi a projekt kockázatait, és meghatározza a szükséges biztonsági előírásokat.

A projektmérnökök minden iparágban hasznosak, a legtöbb projektmérnök a gyártásban, az építőiparban és a légi jármű fejlesztésben dolgozik. Projektmérnökök tech cégeknél is dolgoznak.

tekintse meg a legújabb mérnöki állásajánlatainkat.

megnézem
1

projektmérnök átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt projektmérnök. 

szeretné tudni, mennyit keres egy projektmérnök? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet projektmérnökként?

Egy projektmérnök kompenzációs csomagja tapasztalatai és képesítései alapján alakul. Aki minimális tapasztalattal és képesítéssel rendelkezik, kevesebbet keres, mint egy tapasztalt projektmérnök. A munka során gyűjtött tapasztalattal új készségeket és szakértelmet is szerez, amelyek felkészítik a komplex feladatokra.

A projektmérnök kompenzációs csomagjára továbbá az iparági szektor is kihatással van, amelyben dolgozik. Például amikor komplex mérnöki projekteken dolgozik az építőiparban vagy a gyártásban, magasabb fizetést kap, mint a kisebb projekteken dolgozó projektmérnökök.

A vállalat mérete szintén befolyásolja a projekt méretét és ezáltal a kereseti lehetőséget is. Egy nagyvállalatnál óriási projekteken dolgozhat, és a nagyobb erőforrások és az összetett feladatok növelik a kereseti lehetőséget is. A kisebb vállalatok kevésbé összetett projektekkel foglalkoznak, és korlátozott erőforrásokkal rendelkeznek.

2

projektmérnök munkakör típusai

Egy projektmérnök az alábbi területekre specializálódhat: 

  • gépészeti projektmérnök: jellemzően gyártó vállalatnáldolgozik. Feladata általános vezetési készségek biztosítása. Terveket készít és piackutatást végez a projektekhez. Emellett összeszerelési prototípusokat tervez és hoz létre.
  • villamossági projektmérnök: egy csapatot vezet elektromos rendszerek tervezésében és fejlesztésében a projekten belül. Felügyeli az elektromos rendszerek telepítését annak érdekében, hogy megfeleljen a biztonsági előírásoknak.
  • szoftver projektmérnök: az IT iparban dolgozik technikai vezetőként egy szoftverfejlesztési projektben. Különféle szoftverkomponensek tervezésében is van tapasztalata.
103.jpg
103.jpg
3

projektmérnökként dolgozni

Egy projektmérnök a projektek műszaki aspektusait irányítja. Ismerje meg a projektmérnökök feladatait, felelősségeit és munkakörnyezetét.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy projektmérnökként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

Randstad employer brand photo, internal, people, consultants, branch, branches
Randstad employer brand photo, internal, people, consultants, branch, branches

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy projektmérnök számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a projektmérnök munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.