milyen mérnökként dolgozni?

Mérnökként a tudomány és matematika elveit alkalmazhatja a technikai problémák gyakorlati megoldásának kidolgozásához. A munkája olyan megoldások lértrejöttét segíti elő, amelyek kielégítik a társadalmi és fogyasztói igényeket.

A mérnökök új termékeket fejlesztenek ki tesztelt tervek és eljárások segítségével. Egy termék létrehozásakor a mérnök határozza meg a követelményeket és állítja össze az alkotórészeit. Ezenkívül teszteli a funkcionalitást, hogy biztosítsa a termékek hatékonyságát és megbízhatóságát. Ezeket a tervezési, elemzési és tesztelési folyamatokat több szektorban, különféle termékek gyártására használják, a számítógépektől a vegyi anyagokon át az autóipari termékekig.

mit csinál egy mérnök?

Mérnökként a munkája magában foglalja a terméktervezést, valamint annak előállítását és karbantartását. Emellett felelős a gyártás felügyeletéért annak érdekében, hogy a berendezéseket megfelelően kezeljék. Szükség esetén meghatározza a géphibák okát és elvégzi a szükséges javításokat. Részt vesz a karbantartásban is, hogy az eszközök tartsák a magas minőségű gyártási normákat.

Egy mérnök különböző iparágakban dolgozhat, attól függően, hogy melyik területre specializálódott. Dolgoznak mérnök az építőiparban, ipari környezetben, az energiaszektorban vagy a gyógyszeriparban is.

tekintse meg a legújabb műszaki-mérnöki állásajánlatainkat

megnézem
1

mérnök átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt mérnök. Azonban a fizetést befolyásolja a szektor és a tapasztalat is. Az olaj- és gázszektorban dolgozó mérnökök a legjobban fizetett mérnökök, őket követik az energia- és vegyipari mérnökök. Az alapfizetés mellett bónuszokat, és különféle juttatásokat is biztosíthat a munkáltató.

szeretné tudni, mennyit keres egy mérnök? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet mérnökként?

Egy mérnök fizetése függ a képzettségétől és megszerzett képesítéseitől. Néhány vállalat magasabb fizetést kínál azoknak a mérnököknek, akik posztgraduális képesítéssel rendelkeznek. Egy mesterdiplomával rendelkező frissdiplomás mérnök magasabb kezdőfizetést és jobb előrelépési lehetőségeket kaphat. 

Emellett a vállalat mérete és a projekt komplexitása is meghatározza a keresetet. A nagy vállalatoknak több erőforrásuk van, és magasabb fizetést adnak, mivel az itt dolgozó mérnökök általában összetettebb projekteken dolgoznak, ami legtöbbször magasabb tapasztalati szintet is igényel. A feladatok komplexitását figyelembe véve, egy nukleáris erőműben dolgozó mérnök általában magasabb fizetést kap, mint egy építőiparban dolgozó mérnök.

2

a mérnök munkakör típusai

Egy mérnök általában egy adott terület specialistája. Leggyakrabban az alábbi területek valamelyikén dolgozik:

  • gépészmérnök: A gépészmérnök ipari folyamatokban használt gépek, berendezések tervezésében, fejlesztésében segít. Ipari számítástechnikai rendszerek, vonatok és különféle berendezések gyártásán dolgozhat.
  • vegyészmérnök: Egy vegyészmérnök a kémiai anyagok hasznos termékekké alakításával old meg a problémákat. Például orvosi felhasználásra szánt termékeket kutat és fejleszt a különféle kémiai összetevőkből. Ezenkívül eljárásokat fogalmaz meg a termék létrehozásához.
  • építőmérnök: Az építőmérnök munkája olyan szerkezetek tervezését és kivitelezését foglalja magában, mint a hidak, alagutak és vasútvonalak. Épületeken is dolgozhat, hogy biztosítsa a szerkezetek szilárdságát és stabilitását.
  • villamosmérnök: munkája elektromos és elektronikus gépekkel való munkavégzéssel jár. Telepíthet elektromos vezetékeket kereskedelmi és lakóövezetekben, vagy dolgozhat elektronikus termékek gyártásán.
  • olaj- és gázipai mérnök: olaj- és gázipari mérnökként csővezetékeket épít olaj- és gázszállításra anélkül, hogy veszélyeztetné a környezetet.
Woman operating a machine on a production site.
Woman operating a machine on a production site.
3

mérnökként dolgozni

A mérnöki pálya egy inspiráló karrier, amely lehetővé teszi, hogy felfedezze kreativitását és megoldja a társadalmi problémákat. Ismerje meg egy mérnök napi feladatait és munkakörnyezetét.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy mérnökként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz:

worker in factory calculating numbers for machine operation
worker in factory calculating numbers for machine operation

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy mérnök  számára a munkavégzéshez:

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a mérnöki munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.