milyen karbantartási vezetőként dolgozni?

A karbantartási vezető a vállalat karbantartási osztályának első embere. Az ő feladata a vállalat létesítményeinek és felszereléseinek karbantartása, hogy munkatársai a legjobb erőforrásokkal rendelkezzenek napi feladataik elvégzéséhez. Elsődleges feladata az osztályon belüli műveletek és tevékenységek felügyelete, valamint felelős a műszaki munkatársak irányításáért.

mit csinál egy karbantartási vezető?

A karbantartási vezető munkája meglehetősen eltér más vezetői szerepektől. A felelősségi körök terjedelme szélesebb, mint a szokásos adminisztratív feladatok. Azon kívül, hogy ismernie kell a csapata által végzett technikai problémákat és berendezéseket, fő kihívása a motivált munkaerő kialakítása. Mint karbantartási vezető, önmagát felsőbb szintű felügyelőnek és facilitátornak kell tekintenie. Folyamatosan informálódnia kell munkatársaitól, hogy szükségük van-e segítségre, további képzésre vagy speciális eszközökre feladataik hatékonyabb kezeléséhez. Emellett segít más feladatokban is, mint a költségvetés készítése és a kiadások nyomon követése az osztályon belül.

Karbantartási vezetőként elektromos üzemekben, gyártó vállalatoknál vagy kereskedelmi létesítményekben dolgozik. Ezért egy jó karbantartási vezetőnek alapvető ismeretekkel kell rendelkeznie az elektromos és gépészeti rendszerekről, az épületüzemeltetési vagy akár a vízvezetékrendszerről.. Továbbá jól kell ismernie a karbantartási szabályozásokat és a biztonsági eljárásokat is. Kis intézményekben neki magának is el kell végeznie néhány karbantartási feladatot, azonban nagy vállalkozásoknál a fő feladata a műveletek felügyelete.

tekintse meg a legújabb állásajánlatainkat gyártás-termelés területről

megnézem
1

karbantartási vezető átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt karbantartási vezető. Ezeken a tartományokon belül magasabb vagy alacsonyabb fizetést kaphat, attól függően, hogy az adott szervezetben milyen specifikus feladatokat lát el. A gyártó és a szállítmányozási területén lévő cégek általában több lehetőséget és jobb fizetéseket kínálnak ezen a területen.

szeretné tudni, mennyit keres egy karbantartási vezető? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet karbantartási vezetőként?

A végzettség, a megszerzett tanúsítványok, további képességek és a tapasztalat ami befolyásolják az alapbért. Azok a munkavállalók, akik rendkívüli képességekkel és több tapasztalattal rendelkeznek, általában magasabb alapbért kapnak. A fizetés azon is múlik, hogy az adott szervezet helyileg hol található. A városi központokban lévő karbantartási vezetők többet keresnek, mint a kisebb városokban dolgozók, ami a kereslet és a megélhetési költségek különbözőségére vezethető vissza.

2

karbantartási vezető munkakör típusai

A különböző iparágakban meghatározott tudással rendelkező karbantartási vezetőkre van szükség. Az alábbiak a leggyakoribbak: 

  • üzemi karbantartási vezető: munkája az üzem rendszereinek és berendezéseinek zökkenőmentes működésének biztosítása. Ebben a munkában az új berendezések telepítését, javításokat és megelőző karbantartást felügyeli a hatékony és időben történő termelés érdekében.
  • létesítmény karbantartási vezető: ő felelős minden szervizelési és mérnöki feladatért egy létesítményen belül. Gyakran dolgozik vízvezeték-szerelőkkel, gépész- és villamosmérnökökkel, annak értekében, hogy a létesítmény biztonságos legyen, a rendeltetésének megfelelően.
  • közmű-karbantartási vezető: a feladata, hogy irányítsa és vezesse a karbantartási felügyelőket kormányzati intézményekben. Néhány feladatkör közé tartozik a tájépítés vagy az utak, parkok és rekreációs létesítmények karbantartásának felügyelete.
  • épületkomplexum karbantartási vezető: ő felelős lakókomplexumok és kereskedelmi épületek, irodák megfelelő műszaki állapotáért. A munkája az, hogy felügyelje a mindennapi karbantartási műveleteket, mint például a takarítást, és kezelje a karbantartási eljárásokat.
termelési munkás gépbeállítás
termelési munkás gépbeállítás
3

karbantartási vezetőként dolgozni

Ha karrierjét karbantartási vezetőként képzeli el, olvasson tovább és ismerje meg jobban a munkakört, tudjon meg többet feladatairól, felelősségeiről.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy karbantartási vezetőként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. A karbantartási vezetővé váláshoz szükséges képzettségi szint a vállalat méretétől és jellegétől függ. Kis intézményekben középfokú végzettséggel és kapcsolódó munkatapasztalattal is vállalhat munkát. Azonban nagy szervezetekben általában felsőfokú végzettség szükségesek a munkakör betöltéséhez. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

két termelési munkás nézi át a dokumentumokat
két termelési munkás nézi át a dokumentumokat

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy karbantartási vezető számára a munkavégzéshez:

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a karbantartási vezető munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.