milyen IT technikusként dolgozni?

Egy IT technikus támogatást nyújt a vállalat számítógépes rendszereit használó alkalmazottak számára. A munkája magában foglalja a hardverek és szoftverek javítását és karbantartását, így az ő feladata például asztali számítógépek, nyomtatók és külső merevlemez-meghajtók javítása vagy karbantartása is.

mit csinál egy IT technikus?

Az IT technikus a szoftverek és hardverek karbantartása mellett hálózati támogatást is nyújt: a hálózati berendezések, például switchek, routerek telepítésétől, kábelezésen át a hálózatok monitorozásáig az optimális teljesítmény biztosítása érdekében. Feladata kiterjed a telepítés mellett a biztonsági rések feltárására is. Ez utóbbi magában foglalja a rendszeres rendszerellenőrzéseket a telepített szervereken és számítógépes rendszereken, hogy biztosítsa a vírusirtó programok optimális működését.

Egy IT technikusnak feladata arról is gondoskodni, hogy a szervezet tárhelye az elvárásoknak megfelelően működjön. A rendszeres hibaellenőrzésen kívül frissítenie kell a tárolórendszereket, és biztonsági mentéseket kell készítenie, hogy elkerülhető legyen a létfontosságú adatok elvesztése egy esetleges rendszerhiba esetén. A fő feladatai mellett a munkatársaknak is segít, ha technikai támogatásra van szükségük, és javaslatot tesz a munkaáltató számítógépes rendszereinek biztonságának javítására.

tekintse meg a legújabb pénzügyi állásajánlatainkat

 

megnézem
1

IT technikus átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt IT technikus.

Az alapbéren kívül egyéb juttatásokat és céges prémiumokat is kaphat, aminek mértéke cégenként eltérő. Ha egyéni vállalkozóként, vagy szabadúszóként dolgozik be akár egy-egy projektbe, a fizetése a szerződéstől függően változik.

szeretné tudni, mennyit keres egy IT technikus? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet IT technikusként?

Egy IT technikus fizetése elsősorban a tapasztalattól és a speciális készségektől függ. A tapasztalt IT technikusok nagyobb felelősséget igénylő, összetettebb feldatokat végeznek, mint a junior technikusok, így értelemszerűen magasabb alapbért is kapnak. A végzettség és a tanfolyamokon szerzett tanúsítvány szintén emelik a fizetését.

További tényezők is befolyásolják a fizetést, mint például a munkavégzés helye, vagy a vállalat mérete. Az induló kisvállalkozások előfordul, hogy alacsonyabb bért kínálnak egy nagyvállalathoz képest, eltérő pénzügyi lehetőségeik miatt.

A munkavégzés helye abból az aspektusból is befolyásolja a fizetést, hogy mekkora a kereslet az adott területen a munkaerő iránt, illetve milyen színvonalon mozognak a megélhetési költségek. A nagyobb városokban magasabb fizetést kínálnak ezért a munkáért, mint a kisebb városokban.

2

IT technikus munkakör típusai

IT technikusként nyújthat általános informatikai támogatást vagy a következő területekre specializálódhat:

  • help desk technikus: help desk IT technikusként a felhasználók műszaki problémáinak diagnosztizálása az elsődleges feladat. A probléma azonosítása után kapcsolatba lép a megfelelő szakemberrel, hogy megoldja a problémát.
  • desktop support technikus: az asztali számítógépeken felmerülő problémákat kezeli. Elsődleges feladata a hiba elhárítása, valamint a hálózatok konfigurálása és tesztelése. Ezen kívül segít a felhasználóknak új asztali számítógépek vagy felhasználói fiókok beállításában.
  • IT support analyst: az IT támogatás elemző feladata, hogy meghatározza a rendszerben esetlegesen felmerülő problémákat, és javaslatokat tegyen a funkcionalitás javítására.
  • IT support specialist: feladatai főként gyakorlatiak, mivel ő felelős az eszközök beállításáért vagy telepítéséért. A hibák elkerülése érdekében hibaelhárítást és karbantartást is végez a munkáltató számítógépes rendszereiben.
People getting out of a bus.
People getting out of a bus.
3

IT technikusként dolgozni

Egy sikeres informatikai karrier IT technikus munkával is kezdődhet. Nézzük, milyen feladatok, munkakörnyezet és csapat várja ebben a munkakörben. 

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy IT technikusként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz:

woman smiling
woman smiling

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy IT technikus számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket az IT technikus munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.