milyen ipari formatervezőként dolgozni?

Az ipari formatervező tervezi és fejleszti a gyártott termékek koncepcióit, például autók, elektronikai eszközök, háztartási gépek és játékok koncepcióit. Az mérnöki ismereteket esztétikával ötvözve fejleszti ki a legjobb fogyasztói termékeket: elképzeli, hogyan használhatja a fogyasztó a terméket, és olyan egyedi terveket készít hozzá, amelyek értéket teremtenek a vásárlók számára. Néhány ipari tervező egy adott termékkategóriára specializálódik, például csatlakozhat egy csapathoz, hogy orvosi berendezéseket tervezzen, vagy dolgozhat elektronikai fogyasztási cikkeken, mint például számítógépek és okostelefonok. Ipari formatervezők készítik továbbá az autók és a bútorok design koncepcióját is. 

mit csinál egy ipari formatervező?

Az ipari formatervező, számítógéppel támogatott tervezési (CAD vagy CAID) szoftvereket használ a vázlatok elkészítéséhez, mivel ezek a programok megkönnyítik a rajzolást és a részletek módosítását.

Az ipari formatervezők mérnökökkel, termék szakértőkkel vagy marketing szakemberekkel együtt dolgoznak azon, hogy a fogyasztói igényeket beépítsék a terméktervekbe. Ezen kívül gyártási szakértőket is bevonnak a folyamatba, annak megállapítása érdekében, hogy a tervek megvalósíthatók-e és alkalmasak-e a gyártásra.

tekintse meg a legújabb állásajánlatainkat a gyártás-termelés területéről.

megnézem
1

ipari formatervező átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt ipari formatervező.

szeretné tudni, mennyit keres egy ipari formatervező? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet ipari formatervezőként?

Egy ipari formatervező kompenzációs csomagja a munkatapasztalatától és képesítéseitől függ. Egy tapasztalt ipari tervező magasabb alapfizetést kaphat a hozott tudás és készségek alapján.
Emellett az általa tervezett termék és az iparág is befolyásolja a keresetét. Ha autókat vagy járműveket tervez, valószínű, hogy magasabb fizetést vihet haza, mint egy formatervező, aki játékokat vagy háztartási cikkeket. Az elektronikai termékek is magasabb fizetéseket vonzhatnak magas népszerűségük és speciális követelményeik miatt.

2

ipari formatervező munkakör típusai

Az ipari formatervezők leggyakoribb specializációi:

  • Járműtervező: a szállításhoz kapcsolódó termékekhez készít terveket. Megtervezi a koncepciót a tömegközlekedési eszközökhöz, például a vonatokhoz, vagy repülőgépek belső tereihez. A munkakör részletes szoftver- és mérnöki ismereteket igényel.
  • Szerszámkonstruktőr: munkája az új korszerű gépek kezdeti prototípusainak tervezésére összpontosít. Ipari rajzolási koncepciókat, mérnöki adatokat és összetett számításokat használ a gyártásban felhasznált szerszámok tervezéséhez. Előzetes vázlatokat, technikai rajzokat és modelleket készít az eszközök számára.
  • Autótervező: műszaki ismereteit és kreativitását egyesíti a járművek aerodinamikai tervezésének és stílusának fokozásához. Autóalkatrész-tervezésben, tervrajzokban és általános szerkezetben igényel speciális tapasztalatot, hogy vonzó és stílusos autókat tervezhessen.
 man working in an industrial environment
 man working in an industrial environment
3

ipari formatervezőként dolgozni

Az ipari formatervezői munka általában egy funkcionális termék létrehozására összpontosít, amely vonzó külső megjelenéssel rendelkezik. A munkakör igényli a tervezésben és a gyártásban való aktív részvételt a legjobb eredmények eléréséhez. Ismerje meg egy formatervező feladatait és munkakörnyezetét.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy ipari formatervezőként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

  • Egyetemi képzés: A szakmához megfelelő kiindulási alapot adhat egy ipari formatervezői alapszak, esetleg gépészmérnőki alapdiploma. Már a tanulmányok alatt érdemes megfontolni munkatapasztalat szerzését gyakornoki programokon keresztül a későbbi elhelyezkedési esélyek javítása érdekében.
357.jpg
357.jpg

készségek

Bár a műszaki ismeretek nélkülözhetetlenek az ipari tervezésben, az alábbi készségek szintén szükségesek egy ipari formatervező számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a ipari formatervező munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.