milyen gépészmérnökként dolgozni?

Egy gépészmérnök feladata gépészeti eszközök tervezése, építése és tesztelése. Különféle gépeket és rendszereket készít és módosít. Motorokat, berendezéseket és ipari rendszereket is telepít és tart karban a kívánt felhasználási módok alapján. Specifikációkat dolgoz ki eszközök és rendszerek tervezéséhez és létrehozásához. Ez azt jelenti, hogy felméri egy projekt követelményeit, megtervezi és kidolgozza az új termékek mechanikai terveit és a gyártási folyamatot. A létrehozott vagy telepített mechanikai berendezések vagy alkatrészek teljesítményéről tesztelési folyamatok létrehozásával és tesztek elvégzésével bizonyosodik meg.

mit csinál egy gépészmérnök?

A gépészmérnökök különböző iparágakban dolgoznak. Mérnöki ismereteiket az egészségügyben, az energiaellátásban, a közlekedésben vagy a gyártásban használt gépek fejlesztésére használják. Néhányan kutatóintézetekben is dolgoznak olyan fejlett technológiák fejlesztését támogatva, mint a nanotechnológia vagy a biotechnológia. A gépészmérnökök feladata változó, mivel a különböző iparágak egyedi mérnöki koncepciókat alkalmaznak termékek és mechanikai alkatrészek létrehozására. Mivel minden ágazatban szükség van a gépészetre, bármelyik iparágban vállalhat munkát.

A gépészmérnöknek műszaki ismeretekre és jó problémamegoldó készségre van szüksége a meglévő géptervek módosításához, és újak létrehozásához. Tudományos és matematikai képességét az összetett mechanikai kérdések megoldására használhatja.

tekintse meg a legújabb mérnöki állásajánlatainkat

megnézem
1

gépészmérnök átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt gépészmérnök. A kompenzációs csomag a tapasztalattal arányosan emelkedik.

szeretné tudni, mennyit keres egy gépészmérnök? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet gépészménrökként?

A gépészmérnöki munka sokfélesége miatt a kompenzációs csomag iparágtól függően változik; a feladatok összetettsége és az egyes ágazatokban megkívánt speciális készségek befolyásolhatják. Például egy robotikával foglalkozó gépészmérnök többet keres, mint az autógyártásban tevékenykedő gépészmérnökök. Az általa gyártott gépek is befolyásolják fizetését. Ha az orvosi eszközöket gyártó ágazatban, vagy a gyógyszeriparban dolgozik, valószínűleg többet keres, mint az élelmiszeriparban dolgozó szakember.

A tartózkodási helye is meghatározhatja a bevételeit. Ha nagyvárosokban, vagy ipari területek közelében dolgozik, ahol nagyobb a kereslet a gépészmérnökök iránt, ott várhatóan magasabb fizetést is biztosítanak.

2

gépészmérnök munkakör típusai

Az alábbi területek valamelyikére szakosodhat egy gépészmérnök: 

  • gyártástechnológia: Egy gépészmérnök létfontosságú szerepet tölt be a feldolgozóiparban, ő az, aki megtervezi a különféle termékek létrehozásához használt gépeket és technológiát. A gépészmérnökök berendezéseket és gépeket terveznek élelmiszer-előállításhoz, gyógyszergyártáshoz, vagy orvosi eszközöket diagnosztikához. De tervezhet autók és háztartási készülékek, például a légkondicionáló rendszerek gyártására vonatkozó előírásokat is.
  • folyamattervezés: A folyamattervezés során a gépészmérnök felméri a mechanikai folyamatokat, és módosításokat fejleszt ki a hatékonyság és a biztonság javítása érdekében. Megvizsgálja a gépek funkcióit, és módosításokat dolgoz ki a rendszerek fejlesztésére. A tesztelés után telepíti a rendszereket az ipari folyamatok javítása érdekében.
  • robotika: Gépészmérnökként robotok építésére és karbantartására is szakosodhat. Feladata, hogy kidolgozza a robotterveket azok funkciói és technológiája alapján. Meghatározza a teljesítményüket, például azt, hogy a robotok hogyan reagálnak az ingerekre. Módosítja és rendszeresen karbantartja a robotokat.
  • autóipari mérnök: Autóiparban dolgozó gépészmérnökként a járművek tervezésében és gyártásában vesz részt. Részt vesz a kutatási fázisban is, hogy olyan módosításokat dolgozzon ki, amelyek javítják a járművek teljesítményét. Például alternatívákat fejleszt a meghajtási és üzemanyag-ellátó mechanizmusokhoz.
worker in production setting
worker in production setting
3

gépészmérnökként dolgozni

A gépészmérnöki munka mindennapi problémákra kínál megoldásokat különböző iparágakban. Ismerje meg egy gépészmérnök konkrét feladatait, munkakörnyezetét és az elhelyezkedési kilátásait.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy gépészmérnökként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

man in production setting
man in production setting

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy gépészmérnök számára a munkavégzéshez:

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a gépészmérnök munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.