milyen földmérőként dolgozni?

A földmérő feltérképezi és méri a helyszíneket. Információkat gyűjt a természeti és ember alkotta objektumokról, épületekről és határokról, és feltérképezi a föld alakját a pontos tervek elkészítéséhez. Helyszínrajzait építészek és építőmérnökök használják építési projektek tervezéséhez vagy sok más alkalmazáshoz. A földmérők, más néven geodéta szakemberek, dolgozhatnak az ingatlan, a tervezés, a térképészet, az olaj- és gázkutatás területén és számos más területen is. Felmérheti az átépítésre esedékes földterületet, vagy különféle helyszíneken dolgozhat, beleértve a repülőtereket, csővezetékeket, hulladéklerakókat, bányákat és kőfejtőket.

mit csinál egy földmérő?

A földmérő feladatai kiterjednek az irodai és a helyszíni kültéri munkákra egyaránt. Elemzi a földrajzi információs rendszer (GIS) adatait, légi és műholdfelvételeket, valamint térképeket és diagramokat archivál. Optikai műszerek és GPS (Global Positioning System) segítségével mérheti a helyszín talajának és jellemzőinek szögeit, távolságait és magasságait. Számítógéppel segített tervezést (CAD) és egyéb szoftvereket használ az adatok értelmezésére és az eredmények bemutatására.

Földmérőként más szakemberekkel dolgozhat együtt a projekteken, beleértve az építészeket, mérnököket és tervezőket. Elemző készségeit és kreatív gondolkodását  használja a gyakorlati tervezési és fejlesztési problémák megoldásában.

tekintse meg a legújabb építőipari állásajánlatainkat.

megnézem
1

földmérő átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt földmérő.

szeretné tudni, mennyit keres egy földmérő? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet földmérőként?

A földmérők fizetését számos tényező befolyásolja. A tapasztalat rendszerint meghatározó szerepet játszik: a tapasztalt földmérők általában magasabb fizetést kérhetnek, mivel mélyebb szakmai ismeretekkel és bonyolultabb projektek kezelésére való képességgel rendelkeznek. Az oktatás és a szakmai képesítések is meghatározóak lehetnek a fizetés tekintetében, hiszen a magasabb szintű végzettség és a hivatásos tanúsítványok megnövelhetik kereseti potenciálját. Az elhelyezkedés szintén fontos tényező, mivel azok a földmérők, akik nagyobb megélhetési költségekkel rendelkező városi területeken dolgoznak, általában magasabb fizetést kaphatnak, mint vidéken. Az iparág, az adott munkáltató, valamint a specializáció és a felelősség mértéke szintén hatással van a bérekre a magyar piacon.

2

földmérő munkakör típusai

A földmérők az alábbi területekre szakosodhatnak: 

  • Hidrográfiai földmérő: A hidrográfiai földmérők a víz alatti terep, például a tengerfenék, kikötők, folyók és más vízi területek térképezésére összpontosítanak. Speciális felszerelést használnak a vízmélység mérésére és adatok gyűjtésére a navigációhoz, víz alatti építéshez és környezeti értékeléshez.
  • Geodéziai földmérő: a föld felszínén lévő pontok pontos földrajzi pozícióit mérik és meghatározzák. Kiemelkedő szerepet játszanak pontos térképek és geotérképezési adatok létrehozásában, amelyeket különböző alkalmazásokban, például GPS rendszerekben, földfejlesztésben és határ meghatározásokhoz használnak.
  • Kataszteri földmérő: részt vesznek a tulajdonhatárok meghatározásában és kijelölésében. Kataszteri térképeket és jogi leírásokat készítenek, amelyek segítenek az ingatlantulajdoni dokumentációkban, földnyilvántartásban és földhasználati tervezésben.
  • Topográfiai földmérő: a terület természetes és ember által létrehozott jellemzőit mérik és térképezik. Az urbanisztikai tervezés, mérnöki tervezés és környezeti értékelés, valamint más alkalmazások alapadatait biztosítják.
  • Bányászati földmérő: A bányászati földmérők a bányák és kőfejtők pontos mértékét és térképét készítik. Segítenek ásványi erőforrások kutatásában, bányatervek elkészítésében és biztonsági értékelésekben.
  • Építési földmérő: Az építési földmérők felelősek referencia pontok meghatározásáért és az építési folyamat irányításáért. Biztosítják, hogy az építmények a terveknek megfelelően épüljenek és megfelelően legyenek elhelyezve a területen.
  • Műszaki előkészítő: bár elsősorban költségbecsléssel és projektmenedzsmenttel foglalkoznak, szintén földméréssel kapcsolatos mértékekkel és számításokkal dolgoznak az építési és infrastruktúra projektekkel kapcsolatban.
  • Környezeti földmérő: értékelik a földet és természeti erőforrásokat környezeti hatásvizsgálatok, fenntarthatósági törekvések és földfejlesztési projektek során.
woman and man looking at tablet outdoors
woman and man looking at tablet outdoors
3

földmérőként dolgozni

Szeretné tudni, milyen földmérőként dolgozni? Olvasson tovább, hogy megtudja, pontosan mit takar ez a munkakör.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy földmérőként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

man outdoors
man outdoors

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy földmérő számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a földmérő munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.