milyen építészként dolgozni?

Az építészet több, mint csupán a fizikai környezet kialakítása. Az építészek formálják az életünket, történeteket mesélnek rólunk. Munkájuk azonosítja a régiókat és kihangsúlyozza a társadalom értékeit azáltal, ahogy építményeinket megalkotják. Az építészek olyan kulturális részleteket terveznek, melyek meghatározzák, hogyan mutatjuk be magunkat. Tudományt és művészetet egyaránt alkalmaznak a tervezés során, szociológiai, pszichológiai és közgazdasági szempontokat egyaránt figyelembe véve. Az építészek időt szánnak közösségeink megértésére, és érzelmi, technológiai és intellektuális szempontokat ötvöznek ahhoz, hogy olyan tereket teremtsenek, melyek összekapcsolják és egységesítik az embereket. 

Az építész egy képzett szakember, aki képes az építmények egyedi esztétikai,  valamint a kivitelezési tervezésre és tanácsadásra. Egy építész szerepe azonban sokkal több, mint csupán az épületek tervezése. 

mit csinál egy építész?

Az építészek adják a rajtjelzést minden otthonnak, irodaháznak, étteremnek, parknak, iskolának és sok másnak. Az építész nem csupán tervez, általában a csapat részeként dolgozik, gyakran segít a kivitelezési folyamat irányításában is. Különböző tudományágakat ötvöz a funkcionális tervek megalkotásához, mindezt úgy, hogy figyelembe veszi az egészségügyi és biztonsági előírásokat, valamint az építési szabályozásokat.

tekintse meg a legújabb mérnöki állásajánlatainkat.

megnézem
1

építész átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt építész. A fizetést több tényező is befolyásolhatja: elsősorban a tapasztalat, valamint az adott projekt összetettsége is. Az alapfizetés mellett a munkáltató biztosíthat egyéb juttatásokat is, például egészségbiztosítást, bónuszokat, vagy munkába járási, esetleg lakhatási támogatást.

szeretné tudni, mennyit keres egy építész? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet építészként?

Egy építész fizetését befolyásoló tényezők rendkívül sokrétűek lehetnek. Az egyéni jövedelem számos tényezőtől függ, beleértve az építészetben szerzett tapasztalatot, a szakterületet (lakóépületek, kereskedelmi projektek, ipari létesítmények vagy restauráció), a képesítéseket és fokozatokat, a munkavégzés helyét, a projekt méretét és összetettségét, valamint az egyén szakmai készségeit és ismerettségi hálózatát. A piaci kereslet, a munkáltató típusa (építész iroda, építési vállalat, vagy állami szerv) és az aktuális gazdasági környezet is hatással lehet a fizetésre. Ezek a tényezők együtt alakítják ki az építészek fizetési szintjét, és fontos szerepet játszanak a karrierút kialakításában is.

2

építész munkakör típusai

Az építészetnek különböző területei vannak, emellett az építészek alternatív foglalkozásokat is választhatnak. Ezen szakmák bármelyikében az építész önálló vállalkozóként, praxissal, vagy munkavállalóként, alkalmazásban is dolgozhat. A leggyakoribb területek az alábbiak: 

 • lakóépület tervezés: a lakóépületeket tervező építészek esztétikai szempontokat is figyelembe véve tervezőprogramokat használnak otthonok tervezéséhez, formálásához és áttervezéséhez. Ide tartoznak házak, lakótoronyok és más építmények. Ők tervezik és rajzolják meg a terveket, és akár felelősek lehetnek a költségvetés kidolgozásáért is.
 • kereskedelmi épületek tervezése: a kereskedelmi épületeket tervező építészek irodaházakat és más vállalkozási célú építményeket terveznek. Ezek a szakemberek dolgozhatnak kormányzati épületek, iskolák, szállodák, hidak, múzeumok, irodaházak/épületek, felhőkarcolók, egyéb középületek tervein.
 • tájépítészet: a parkok, játszóterek vagy helyi sportlétesítmények létezését a tájépítészeknek köszönhetjük, akik a kültéri terek fejlesztésével foglalkoznak. A tájépítész tevékenysége a kiterjedt egyetemi campusoktól a minimalista közkertekig terjed. Kreativitásukat használva a közösségek számára biztonságos terek kialakítására törekszenek, ami komoly felelősség, mivel egy kültéri projekt sokkal több tervezést igényel, mint akár a legmagasabb felhőkarcoló. Ismerniük kell a növényeket, utakat, fákat, a kialakítás minden részlete az ő felelősségük, az ajtók és mosdók elhelyezésétől kezdve a padokig.
 • belsőépítészet: a belsőépítészek felelősek az épület belső elemeinek kényelméért és biztonságáért - valamint az esztétikai megjelenésért. A belsőépítész mindennel foglalkozik, az új épületek emeleteinek szabályoknak való megfelelésétől kezdve a magánházak konyháinak áttervezéséig. Fontos megjegyezni, hogy nem minden belsőépítész építész. Egyes szakemberek a részletek összhatására összpontosítanak, hogy művészi érzékenységgel kezeljék a színeket és a szöveteket. Felkutatják a különböző elemeket, hogy összeillő egészeket alkossanak.
 • várostervezés: a várostervezési építészeket nagy méretű/volumenű projektekkel bízzák meg, feladatuk hogy teljes városrészeket hozzanak létre. Teljes városnegyedeket vagy blokkokat terveznek. A projekt függvényében konkrét épületeket és cserjék, fák elhelyezését is figyelembe kell venniük.
 • green design építészet: a green design építészek úgy készítenek terveket, hogy közben annak ökológiai hatására is összpontosítanak, amit terveik az ökoszisztémára gyakorolnak. Értik a környezetileg fenntartható tervek komplexitását: legyen szó energiamegtakarításról vagy vízgazdálkodásról, a green design építészeknek a legjobb gyakorlatokat és anyagokat kell alkalmazniuk, hogy olyan eredményeket érjenek el, amelyek a megrendelő számára vonzók és biztonságosak a környezetre nézve. Ez az építészeti terület a legvalószínűbb, hogy növekedni fog, ahogy a környezetbarát megoldások egyre vonzóbbá válnak.
 • ipari építészet: olyan épületeket fejleszt, amelyek segítik az adott iparágban tevékenykedő megrendelő zavartalan üzleti működését. Ehhez figyelembe kell vennie minden változót, ideértve az üzlet egyedi tulajdonságait is: például egy gépjárműgyártónak más létesítményekre van szüksége, mint egy tejgyárnak. Még ugyanazon iparágban tevékenykedő vállalatok is eltérő folyamatokat igényelhetnek. Összességében az ipari építésznek mélyreható ismeretekre van szüksége ezeknek a létesítményeknek a terén, hogy olyan terveket hozzon létre, amelyek megfelelnek a pontos előírásoknak.
 • épülettechnológia: az épület technológus technikai tudásával segíti az építészeket az épületek tervezésében. Tudását általában az átalakítás és a felújítás során kamatoztatják.
 • épület felmérő: az épületfelmérő szakértő tanácsadó az ingatlan- és építési projektek terén, akár szerény javításokról, akár egy teljes átalakításáról van szó.
 • fejlesztési felmérő: a fejlesztési felmérők projekteket terveznek és tanácsot adnak, ezzel segítve ügyfeleit a befektetésekkel kapcsolatos okos döntések meghozatalában.
 • építési projektmenedzser: a munkaterületeken dolgoznak, és az építést vezetik a kezdetektől a végéig. Szorosan együttműködve a helyszíni felügyelőkkel és más építtetőkkel, építészekkel és földmérőkkel, gondoskodnak arról, hogy a projektek biztonságosan és költségvetésen belül fejeződjenek be.
 • statikus: a statikusnak figyelembe kell vennie a környezeti feltételek és az emberi használat hatásait a potenciális igénybevételnek kitett szerkezetek tervezésekor. Ide tartoznak az elfordulás, összeomlás vagy vibráció veszélyének kitett szerkezetek.
man working at his desk
man working at his desk
3

építészként dolgozni

Építésznek lenni izgalmas karrier, változatos munkalehetőségekkel. Olvasson tovább, és fedezze fel az építészek napi rutinját és feladatait.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy építészként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

woman smiling in an office environment
woman smiling in an office environment

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy építész számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket az építész munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.