milyen beszerzőként dolgozni?

Mint beszerző vagy szintén gyakori nevén buyer, a feladata, hogy alapanyagokat, vagy termékeket és szolgáltatásokat vásároljon egy vállalkozás számára. Ha egy nagykereskedelmi vállalkozásnál dolgozik, tervez, kiválaszt és megvásárolja az eladásra szánt árut, és gondoskodik arról, hogy a termékek megfelelően ki legyenek állítva a kiskereskedelmi egységben. Szorosan együttműködik a termékmenedzserekkel annak érdekében, hogy a megfelelő termékeket válasszák ki az értékesítéshez.

Mint beszerző, különböző iparágakban dolgozhat, a gyártástól a kereskedelemig, ideértve a szupermarketeket, könyvesboltokat és számítógépboltokat is. Emellett divatáru-kereskedőkkel és nagykereskedőkkel dolgozik együtt annak érdekében, hogy azonosítsa a gyorsan mozgó divattárgyakat az értékesítéshez.

mit csinál egy beszerző?

Egy beszerző dolgozhat a kereskedelemben, valamint a gyártás területén is. A kereskedelemben új termékek kiválasztása mellett áttekinti a kiskereskedelmi üzletekben lévő árukat, hogy a forgalom alapján folytassa a beszerzéseket. Azonosítja a legjobban eladható termékeket, amihez megkeresi a megfelelő beszállítókat, és letárgyalja az árakat, hogy az üzlet a legjobb ajánlatokat kapja. Emellett szervezi a kiszállításokat a vállalat telephelyére.

Gyártó vállalatnál egy beszerző feladata általában a termeléshez és működéshez szükséges alapanyagok, anyagok, eszközök, berendezések, szolgáltatások és egyéb termékek beszerzése. A feladata, hogy meghatározza, hogy mely termékekre van szükség, milyen minőségben és mikorra és hogy biztosítsa, hogy ezek rendelkezésre is álljanak.

A beszerző feladatai közé tartozik a kérelmek feldolgozása és a vezetőség tájékoztatása a rendelési állapotokról. Mivel a készlet feltöltésért is felelős lehet, nyomon követi az árukészletet, és kezeli azok szintjét a vállalaton belül. Rendszeresen áttekinti a jelentéseket és elemzi a piaci trendeket, lehetővé téve, hogy beszerzési stratégiáját a piac legújabb trendjeihez igazítsa.

tekintse meg a legújabb logisztikai állásajánlatainkat

megnézem
1

beszerző átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt beszerző.

szeretné tudni, mennyit keres egy beszerző? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet beszerzőként?

Beszerzőként a keresete az iparág és szenioritás alapján változhat. Különféle iparágakban dolgozhat, ahol a feladatok összetettsége befolyásolja a kompenzációs csomagot. Az általa beszerzett áruk mennyisége, és a termékcsoport(ok) volumene, összetettsége is befolyásolhatja a keresetet. Az operatív beszerzők alacsonyabb bérkategóriába esnek, mint a stratégiai beszerzők vagy kategória menedzserek, akik stratégiai megállapodásokat kötnek, aktívan részt vesznek a beszállítók versenyeztetésében, illetve a beszállítói tárgyalásokban és döntéshozatalban. A kereset nagy mértékben függhet attól is, hogy a beszerző munkáját csak egy adott vállalatra/országra végzi, vagy globális (több ország leányvállalataira kiterjedő) feladatkörrel rendelkezik.
 

2

beszerző munkakör típusai

A beszerzők a beszerzett termékek típusai alapján specializálódhatnak: 

  • mezőgazdasági termékek beszerzője: mezőgazdasági termékeket vásárol viszonteladásra. Feladata, hogy friss termékeket szerezzen be megbízható gazdálkodóktól, és alkudja ki a legjobb árakat.
  • nagy- és kiskereskedelmi beszerző: a nagy- és kiskereskedelmi vállalkozások beszerzőjeként árukat vásárol viszonteladásra. Például ruhákat és elektronikai termékeket olyan üzletek számára, amelyekben azokat értékesítik. Előfordulhat, hogy csak egy vagy két termékvonal beszerzésére specializálódik, ha nagyvállalatnál dolgozik. A kis üzletekben dolgozó beszerzők azonban minden termékkategóriában vásárolnak termékeket.
  • Belső beszerzők: a belső beszerző nem viszonteladásra vásárol termékeket, hanem biztosítja, hogy a vállalatnál belső felhasználásra szánt készletek legyenek raktáron, mint például irodaszer és irodai felszerelés. Előnyös árakat tárgyal a beszállítókkal és biztosítja a időben történő szállítást.

Gyártási területen az alábbi specializációk lehetnek:

  • Operatív beszerző: a napi beszerzési tranzakciók végrehajtásáért felelős. Közvetlen kapcsolatban áll a beszállítókkal, megrendeléseket tesz és gondoskodik az áruk időben történő beszerzéséről. Operatív döntéseket hoz a mindennapi beszerzési tevékenységek során.
  • Stratégiai beszerző: a hosszú távú beszerzési stratégiák kialakításáért felelős. Elemzi a piaci trendeket, tervezi a beszerzési projekteket, tárgyal nagyobb szerződéseket és tervezési szinten irányítja a beszerzési folyamatokat.
  • Direkt beszerző: a termeléshez / gyártáshoz és az ahhoz közvetlenül kapcsolódó alapanyagok, áruk és szolgáltatások beszerzésével foglalkozik, amelyek közvetlenül beépülnek a vállalat által gyártott termékekbe vagy szolgáltatásokba.
  • Indirekt beszerző: olyan áruk vagy szolgáltatások beszerzéséért felelős, amelyek nem közvetlenül kapcsolódnak a vállalat által előállított termékekhez vagy szolgáltatásokhoz. Például irodaszerek vagy takarítási szolgáltatások beszerzéséért felel.
  • Category / Commodity Buyer olyan specifikus áruk vagy termékkategóriák beszerzésére specializálódik, például elektronikai eszközök vagy növénytermesztési termékek. Átfogó ismeretekkel rendelkezik az adott termék kategóriákat illetően, és szoros kapcsolatokat ápol a beszállítókkal ebben a területen.
two women walking outdoors
two women walking outdoors
3

beszerzőként dolgozni

A beszerzők feladata a vállalatok számára a termékek és felszerelések beszerzése. Ismerje meg a munkakörhöz tartozó feladatokat, teendőket és karrierlehetőségeket.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy beszerzőként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

man in a warehouse setting
man in a warehouse setting

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy beszerző számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a beszerző munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.