mérnöki karrieren gondolkodik?

ez a különbség a gépész- és az elektromérnök között

Nem tudja biztosan, melyik áll közelebb Önhöz: a gépészet vagy az elektronika? Ismerje meg a pályán dolgozó mérnökök életét! 

Mérnöki pályán gondolkodik, azonban még nem döntötte el, melyik konkrét életút az Önnek való? Ha úgy érzi, jobban megismerné a lehetőségeit, mivel nem tudja, hogyan is zajlik egy mérnök átlagos munkanapja, olvasson tovább, és tudja meg, miben különbözik egy gépészmérnök és egy elektromérnök munkája! Talán segít eldönteni, melyik illik leginkább Önhöz. 

A gépészmérnökök - ahogy nevük is mutatja - elsősorban gépeken dolgoznak, míg az elektromérnökök fő területe az elektromosság és az elektronikai berendezések. Ebből adódóan vannak nyilvánvaló különbségek a két szakma, így a két mérnök mindennapjai között. Azonban a sok különbség mellett sokban hasonlít is egymásra ez a két mérnöki pálya.

gépészet

A gépészmérnök feladata a mechanikai eszközök tervezése, megépítése és kezelése. Ezek igen sokfélék lehetnek: repülőgépek és belsőégésű motorok, ipari felszerelések, és még sorolhatnánk. 

Ha nagyon le akarnánk csupaszítani a gépészmérnöki foglalkozás lényegét, alapvetően a pályán dolgozók két fő csoportra oszthatóak: akik új gépeket terveznek, legyenek azok konyhai eszközök vagy autómotorok, és azok, akik ezeket a gépeket karbantartják és továbbfejlesztik, optimalizálják.

Egy átlagos napon egy gépészmérnök dizájn és tervező megbeszéléseken vesz részt, prototípusokon dolgozik, azokat teszteli, majd a gyártókkal közösen azon fáradozik, hogy a javasolt fejlesztések pontosan a helyükre kerüljenek.

A gépészmérnöki szakmában nem ritka a külföldi munkaút, hiszen a szakemberek gyakran a föld másik részén lévő  cégeknek dolgoznak, és a helyszínen kell ellenőrizniük, hogy a gyártók pontosan követik-e a terveiket és javaslataikat. Az ilyen nemzetközi tapasztalatszerzés a személyes fejlődés, tanulás és éleslátás szempontjából nagyon hasznos lehet, a munkahelyen és a magánéletben egyaránt.

elektronika

Az elektromérnök figyelmét az elektromosság, az elektronika és az elektromágnesesség köti le. Nagyjából minden elektronikai berendezésen ők dolgoznak, az okostelefonoktól kezdve a navigációs eszközökön és a kábelrendszereken át az óriás szuperszámítógépekig a lista végtelen.


Különböző elektromérnöki pályák léteznek, melyeket szubdivízióknak is hívunk. Például az elektronikai mérnök áramkörökkel és kapcsolati rendszerekkel foglalkozik,míg a számítástechnikai mérnökök merevlemezeket terveznek, a telekommunikációs mérnökök pedig azon dolgoznak, hogyan továbbítsunk információt optikai kábeleken keresztül.

Akárcsak a gépészmérnökök, az elektromérnökök is sokat dolgoznak új dizájnokon és azok tesztelésén. Ha egy népszerű elektronikai eszközben visszatérő probléma merül fel, elektromérnököket hívnak be, hogy megkeressék a gond forrását, és megoldják azt.

Az elektromérnökök általában irodában vagy laboratóriumban dolgoznak, míg egy gépészmérnök inkább gyárban, finomító vagy összeszerelő üzemben – hogy csak néhányat említsünk.


általános


A napi rutin pár eleme megegyezik az elektro- és a gépészmérnökök életében. Például minden mérnök a napja jelentős részében a kollégáival és üzletfeleivel egyeztet, akik a világ bármely pontján lehetnek. 

A csapatmunka is mindkét mérnöki pályán fontos. Mindig akadnak olyan feladatok, amelyet egy mérnök egyedül nem képes megoldani, viszont a kollégák segítségével és hasznos inputjával igen. És természetesen lehetnek olyan csoportmunkák is, ahol különböző területek mérnökeinek kell közösen dolgozniuk valami új megalkotásán.

Persze a csapatmunka nem minden: mikor új eszközöket vagy elemeket terveznek, a mérnököknek gyakran egyedül kell dolgozniuk, új ötleteket megtervezni és felvázolni. Ha a terv életre kel, mérnökök fogják kipróbálni. Ha nem működik, együtt dolgoznak azon, miért nem.  Így a kreativitás elengedhetetlen a probléma megoldásához.

A mérnöki pálya változatos és remek lehetőségeket tartogat a megfelelő embereknek. Bármelyik mérnöki diszciplínát is választja, a Randstad segít megtalálni a megfelelő lehetőségeket.

A Randstad 2006 óta a Williams Martini Racing Team hivatalos partnere. A kapcsolatunk alapja közös értékrendszerünk és az elszántságunk, hogy valódi eredményeket hozzunk; és mindkét téren a legfontosabb az, hogy milyen embereket alkalmazunk. A partnerségnek köszönhetően nagy tapasztalattal rendelkezünk a mérnöki toborzás területén, emellett az együttműködés segítségével a mérnöki helyet kereső jelöltjeinket a rendelkezésre álló legjobb műszaki pozíciókban tudjuk elhelyezni.

 

Kíváncsi, merre halad a mérnöki szakma? Olvassa el a mérnöki munkák jövője című cikkünket!

< vissza az előző oldalra

hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Szóljon hozzá!

  1.  
elküldöm