Így változik a minimálbér 2017-ben

A munkaerőhiány olyan méreteket öltött hazánkban, hogy nem várathatott tovább magára a minimálbér jelentős emelése: 2017 januárjától 14,9 százalékkal nő a minimálbér, míg a garantált bérminimum ennél is nagyobb arányban, 24,8%-kal emelkedik.

Minimálbér növelésének okai

A munkaerőhiány kialakulásának egyik fontos mozgatórugója, hogy a hazai munkabérek nem versenyképesek az európai piacon. Míg az uniós csatlakozás előtt a szomszédos országokból nagy mennyiségű munkaerő áramlott hazánkba, a csatlakozás óta ezeknek a munkavállalóknak a többsége is továbbmegy Nyugat-Európába. Emellett a kivándorlás is jelentős méreteket öltött, ráadásul a más országokba áttelepülő magyarok nagy része a munkaképes, jól képzett lakosságból kerül ki. Mindezek miatt fontos feladat a környező országokhoz képest a bérolló összébb zárása, ennek egyik lépése a mostani, 15 százalékos minimálbér-emelés, amihez hasonló mértékű növekedés utoljára 2011-ben volt. A minimálbér módosításával együtt a legalább középfokú iskolai, illetve szakképzettséget igénylő munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók garantált bérminimuma is közel 25 százalékkal nő, amire nem volt példa az utóbbi 5 évben. 

 Minimálbér változásai évenként

A 430/2016. (XII. 15.) kormányrendelet alapján a minimálbér és garantált bérminimum a következőképpen alakul 2017. január 1-jétől:

Minimálbér:

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (vagyis a minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén:

  • havibér alkalmazása esetén: 127 500 forint/hó
  • hetibér alkalmazása esetén: 29 310 forint/hét
  • napibér alkalmazása esetén: 5 870 forint/nap
  • órabér alkalmazása esetén: 733 forint/óra

Garantált bérminimum:

A fentiekben meghatározottaktól eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén:

  • havibér alkalmazása esetén: 161 000 forint/hó
  • hetibér alkalmazása esetén: 37 020 forint/hét
  • napibér alkalmazása esetén: 7 410 forint/nap
  • órabér alkalmazása esetén: 926 forint/óra

A kormányrendelet teljes szövege itt érhető el.

< vissza az előző oldalra

hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Szóljon hozzá!

  1.  
elküldöm