a nők szerepének erősítése.

A nők szerepének erősítését tárgyaló sorozatunk ötödik részének főszereplője Helen Drinan, egy bostoni, nők számára 1899-ben alapított magánegyetem, a Simmons Egyetem elnöke.  Ő az ötödik elnöke az egyetemnek és a Simmons Egyetem Megbízotti Testületének. Ezt megelőzően a Caritas Christi Health Care non-profit egészségügyi szervezet humán erőforrásért felelős alelnöke volt. Elnöke és ügyvezetője volt továbbá a Humán Erőforrás Menedzserek Társaságának és a BankBoston humán erőforrás igazgatósági alelnöki pozíciójában is tevékenykedett. 2001-ben a Nemzeti Humán Erőforrás Akadémia kutató ösztöndíjasává választották és 2007-ben megkapta a John D. Erdlen Five Star Award elnevezésű, az Észak-keleti Humán Erőforrás Társaság évente kiosztott legmagasabb rangú díját.

Kimberly Fahey – alelnök, globális ügyfélkapcsolati munkatárs a Randstadnál: 2012-ben a Boston Globe hasábjain felvetetted azt a megállapítást, mely szerint bár a nők a legnagyobb amerikai ipari vállalatok alapszintű szakembereinek több mint felét teszik ki, mégis a Fortune 500 listáján szereplő cégek csupán 3 százalékának van női ügyvezetője és világszerte a vezető vállalatok vezetőinek is kevesebb mint 15 százaléka nő.
A Simmons Egyetem kétdiplomás elnökeként ezt írtad a női egyetemekről: „Nincsenek kétségeim a felől, hogy ezek az oktatási formák továbbra is kulcsfontosságú szerepet fognak játszani a nők vezető pozíciókra való képzésében és felkészítésében, jobban kihasználva ezzel a nemzet alig használt tehetségeit.” Az egyik előnye a női egyetemeknek, hogy olyan környezetet biztosítanak, ami arra bátorítja a nőket, hogy merjenek kockázatot vállalni a karrierjük során a kudarctól való félelem nélkül. Azt írtad, a kudarc szükséges velejárója lehet a vezetői pozícióhoz vezető útnak. Milyen tanácsot tud adni azoknak a nőknek, akik reményeik szerint be fognak lépni a kihívásokkal teli és férfiak által uralt tech-világba? Hogyan közelítesz a kudarchoz és hogyan fordítod a karriered hasznára és a vezetői pozíciókba való felemelkedéshez?


HD: A technika gyors fejlődésével egy dolog világossá vált, bármilyen korban be lehet kerülni az IT világába. Ha egy kis hajlandóságot is érzünk rá, akkor meg kell azt ragadni, csatlakozni online csoportokhoz, blogokhoz, táplálni az érdeklődést – nem számít, mennyire alapszintűnek érezzük.
A nőknek is el kell kezdeniük aktív részvétellel tapasztalatot szerezni az őket érdeklő területeken. Végezz el egy kihívást jelentő programozó tanfolyamot a nyári szünet alatt! Az olyan szervezetek, mint a „Girls Who Code” azon dolgoznak, hogy felvértezzék a nőket azokkal a technikai eszközökkel, amelyre szükségük van a sikerhez. Először is meg kell határozni az érdeklődési köröd majd meg kell találni hozzá azokat az eszközöket, amelyek támogatnak ebben. A nők és a techniks kérdésében az ipar változóban van. Számos új szervezet jelenik meg, a Google és más vállalkozások szintén befektetnek a nők és a technika kérdésébe. Fel kell ismerni, hogy van támogatás és bele kell vágni. 
Találnod kell olyan embereket is, akik bátorítanak és támogatnak. Az édesanyád, a nagynénéd, a szomszédod – akárki is legyen az, találj valakit, aki hisz benned és azt mondja: „Meg tudod csinálni!” A lányokat sokszor magukra hagyják abban a kérdésben, hogy megtalálják azt, hogy miben jók. Felbecsülhetetlen, ha van valaki, aki hisz benned és segít kihangsúlyozni az erősségeid. 
A férfiak az ötleteket olyan innovatív termékekké varázsolják, amelyeket a cégek meg akarnak vásárolni. A nőknek is vállalnia kell ugyanazokat a kockázatokat. A probléma abban rejlik, hogy a nők azt gondolják, ha az ötletük nem tökéletes, akkor már nem is jó. Ehelyett a nőknek elég magabiztosnak kell magukat érezni ahhoz, hogy elő merjenek hozakodni az ötleteikkel és ne féljenek többé a kudarctól. 
Azokban az időkben, amikor én felnőttem a kudarc tabunak számított. A kudarc elkerülése egyet jelent a bukással a vállalt kockázat mértékére való tekintet nélkül. Bár a nőknek nehéz kockázatot vállalni, nem tudunk játszani az oldalvonalról. Minél előbb érnek a kudarcok, annál jobb. Sokszor többet tanulunk a kudarcokból, mint a sikerekből. Végül a jó jobb, mint a tökéletes. 
A kudarc rendben van egészen addig, amíg tanulsz belőle és javadra válik a siker felé vezető úton. A nőknek meg kell tanulniuk ez által kérdéseket feltenni maguknak. Mit tanultam ebből? Hogyan tanulhatok ebből a jövőben?
Fontos azt is felismerni, hogy a kudarcnak különböző fajtái léteznek.  Csak egy koccanás az úton, vagy valami olyan, ami súlyos és hosszú távú következményekkel jár? Olyasvalami történt-e amelyet meg tudtam volna akadályozni? Hogyan kell egyensúlyt teremteni a kockázat és a várható nyereség közt? 

KF: „Sosem fogjuk a potenciálunkat maradéktalanul beteljesíteni, mint ország, ha nem használjuk ki a tehetségeinket teljes mértékben. Férfiak, szükségünk van rátok, hogy ez megtörténhessen.” Egy 2013-as Hufftington Post hasábjain megjelent cikkben tetted ezt a nagyhatású kijelentést. Hogyan tudjuk ezt a technológiai iparra alkalmazni? Egy közelmúltban,  a „A Nőkért és az Információs Technológiáért” Nemzeti Központ című kiadványban megjelent cikk szerint , a férfiak eszközei lehetnek a nemek változatosságának előmozdításában az IT területén, beleértve azt is, hogy jobb hallgatóságnak bizonyulnak, amikor egyéni érdekeiről és munkatapasztalatukról van szó, emelve ezzel női vezetők számát és „korrigálva az apró méltánytalanságokat  vagy a tudat alatti egyoldalúságot” a munkahelyeken. Melyek azok a módok, ahogyan a férfiak még jobb szószólói és szövetségesei lehetnek a nőknek a technika területén? 

HD: A gondolat, hogy a férfiak támogassák a nőket a technika területén nagyon is szükségszerű. Fontos, hogy a férfiak az IT kultúrában tájékozódjanak arról, hogy a miért vannak a nőknek nehézségeik az érvényesülésben. Nemzetként, stratégiával kell rendelkeznünk, hogy előnyre tehessünk szert a már meglévő tehetségeinkből. Elég nehéz az Egyesült Államok dolga a globális színtéren való versengésben ahhoz, hogy a tehetségeink csaknem felét kiaknázatlanul hagyjuk. 
A legjobb módja annak, hogy a férfiakból szövetségesek váljanak, hogy példázzák a megfelelő hozzáállást. Egy másik nézőpontból szembe is kell szállniuk a nem megfelelő megközelítésekkel. Amikor helytelen viselkedés tapasztalható a munkahelyen, a férfiaknak fel kell szólalniuk. 

KF: 2012-ben megosztottál egy érdekes személyes történetet a Hufftington Post olvasóival. Együtt dolgoztál egy férfi vezetővel, aki érzelmileg és verbálisan is bántalmazó volt. Felkerested az osztályvezetőt, elmagyaráztad neki a szituációt és az ügy kivizsgálását kérted. Választás elé állítottak: vagy elfogadod a végkielégítési csomagot vagy lezárod az ügyet további tárgyalások nélkül. Az utóbbit választottad.  Egy évvel később jelentős előrelépést ajánlottak neked, hogy te legyél az első nő a cég történetében, aki betölti a Felsővezetői Bizottság vezetői pozícióját. Ez egy fontos lecke sok dolgozó nőnek manapság, különösen az IT területén dolgozóknak.  Milyen tanácsod lenne azoknak az IT területén dolgozó nőknek, akik hasonló helyzettel találják szembe magukat? Miért fontos hallatni a hangunkat a munkahelyen és kitartani nehéz helyzetekben? 

HD: Amikor nehéz, hivatali munka során felmerülő problémával találjuk szembe magunkat, biztosnak kell lennünk abban, hogy helyesen ítéljük meg a helyzetet, érdemes-e harcba szállnunk miatta. Ha nem érdemes, lépjünk tovább. Nem töltheted az életed azzal, hogy olyan csatákat vívsz, amelyek nem viszik előrébb a karriered. Nem lehetsz sem a magad, sem mások szószólója vesztes ügyekben.
Ha a karriered elején jársz, és mérgező környezetben találod magad, kérdezd meg magadtól – akarok én itt lenni? Fontos ez a cég a karrieremet illetően? Legyen elképzelésed arról, hogy mit vállalsz magadra. Komoly dolog, ha egy szervezet kultúráját kérdőjelezed meg. Ha nem éri meg, készíts tervet a továbblépésre. 
Ha úgy döntesz, felveszed a harcot, győződj meg arról, hogy biztos vagy a hatáskörödben. Dokumentálj mindent, készíts jegyzeteket, ami alapján kirajzolódik, hogy az adott viselkedésminta tarthatatlan. Légy biztos abban, hogy a tények helytállóak. Ha van valaki a cégnél, akiben megbízhatsz –akár a HR osztályon vagy a kollégák közül – oszd meg velük, hogy visszajelzést kapj, helyesen értékeled-e a helyzetet.
Ha már biztos vagy benne, hogy jól látod a helyzetet, nézz a tükörbe. Fel vagy készülve erre? Ez a karrieredet meghatározó vagy annak akár véget jelentő lépés lehet. Ki kell tudnod mondani, hogy ez neked megéri mind szakmailag mind emberileg. Felkészültnek kell lenned és tiszta önérzettel kell megtenned a következő lépést. 
Az emberek felnéznek a bátorságra, de nem feltétlenül alkalmazzák munkaerőként. Ha a rendelkezésedre álló tények valóban megbízhatóak, nem lehetsz megtorlás áldozata a munkahelyeden és élj is ezzel, ha ki bírod várni a következő alkalmat arra, hogy előállj velük. 
Mivel a nőket arra készítjük fel, hogy realisták legyenek, a férfiakat kell elköteleznünk. Meg kell kérdeznünk őket – meddig kell a nőknek ilyen energiaráfordítással és időráfordítással tevékenykedniük? Ez akadályoztatja az előrehaladásunkat. Vessünk ennek véget, nem erre készítettük fel a lányainkat. 
Hogy hagyományosan férfias fogalmak analógiájával éljünk (versenysportok vagy háború), alaposan fel kell készülni a félelmetes ellenfelekkel való küzdelemre, de ugyanakkor egyenlő versenyfeltételeket is kell biztosítani. A verseny előnyös a nők számára, de egyelőre ez a verseny egyenlőtlen. Ezen változtatnunk kell. Ha már egyszer szavahihetőséget szereztél a munkahely javát szolgálva, már rendelkezel egy személyes váltópénzzel a munkakörnyezetben. 
Szavahihetőséget kell szerezned, mielőtt hallatod a hangod a cégnél. A humán erőforrás osztály vezetője voltam egy nagyvállalatnál. Az álláspontom középpontjában az állt, hogy hogyan jutunk előnyhöz a legnagyobb befektetésünk, a munkaerő által. Hozzá kell tenned valamit, ami újra összeköt azzal, amit a vállalat csinálni próbál. Mik a kézzelfogható eredmények?
Ha így cselekszel, hallathatod a hangod felsőbb szinteken. 

KF: A Simmons Egyetemen, sok olyan technikai kezdeményezés van, mint a GSLIS Technológiai Csoport, amely a diákokat az információalkotásra, menedzselésére és előállítására bátorítja, nem csak annak fogyasztására. 
Néhány projekt podcast szolgáltatást, felhasználhatósági és digitális tanlabort is tartalmaz. Az utóbbi években a technikai diplomák iránti érdeklődésben növekedés vagy visszaesés volt-e megfigyelhető? A statisztikák azt mutatják, hogy az utóbbi 25 évben a technikai diplomát szerző nők aránya az 1985-ben regisztrált 37 százalékról 2009-re 18 százalékra esett vissza. Hogy fogja a nők hiánya az oktatási futószalagon hatni a technikai ipar egészére? Milyen lépéseket tehetnek meg az oktatási intézmények annak érdekében, hogy felkeltsék az érdeklődést a technikával kapcsolatos diplomák iránt a női diákok körében?

HD: Riasztó visszaesés mutatkozik nemzetünk tudományos, technológiai, műszaki és matematikai (STEM) erősségei terén. A Simmons Egyetemen mi természetesen támogatjuk az önálló választást. De azt is tudjuk, hogy a diákok az érdeklődésük alapján önmaguk is választanak. 
Az elképzelés, miszerint egy kurzus kötelező volta, függetlenül attól, hogy a diákok szeretik-e vagy sem, segít abban , hogy olyan tárgyak felé terelje az oktatást, amelyekről a diákok kezdetben azt gondolják, hogy nem szeretik. 
Például amikor az országnak több oroszul és kínaiul beszélő állampolgár képzésére volt szüksége, az adófizetők pénzéből olyan programot indítottak, ami lehetővé tette a diákoknak, hogy ezeket a nyelveket tanulják. Ez néha azt jelentette, hogy a diákoknak ezekre az órákra másik iskolába kellett átjárniuk. 
Ha azt akarjuk elérni, hogy más legyen a végkifejlet, másképp kell gondolkodnunk a modellről. A fő technológiai vállalatoknak is szerepet kell ebben vállalniuk. A legmagasabb szinten versenyképes programokat kell létrehoznunk.  Ez segíti hozzá az embereket, hogy eljussanak a legmagasabb szintre, olyan dogokat csináljanak, amikről azt gondolták, hogy nem képesek rá. Van például egy professzorunk, aki fordított tantervet alkalmaz a kémia órákon – a diákok együtt dolgoznak az órákon, hogy együtt oldjanak meg problémákat, ahelyett, hogy otthoni elszigeteltségben tennék ezt. Ez egy hatásos módját teremti a diákok számára, hogy inspirálják egymást és az „én ezt nem tudom megcsinálni” típusú kijelentéseket „meg tudom csinálni” típusúakká változtassa. 
Az öregdiákok elköteleződése is fontos. Az oktatóknak biztosítania kell a lehetőséget, hogy a diákok hallhassák azoknak a nőknek a történeteit, akik sikereket értek el a tudományok, technika, műszaki és matematikai tudományok terén, hogy még idejében megértsék a kihívásokat.  Fontos módja a diákok való életből vett példákon keresztüli inspirálásának azon öregdiákok meghívása, akik sikereket értek el ezekre a területekre alapozva. 

KF: 2012-ben a Hufftington Postban kiemelte a nők hiányát ezen a négy területen. "Míg a lányoknak komoly karrier törekvéseik vannak, továbbra is a nemekre szabott üzenetek szerint választanak és sokszor figyelmen kívül hagyják az olyan előretörő (és jól fizető) területeket, mint a STEM (tudomány, technika, műszaki és matematikai tudományok)"- írtad. Egy, a Simmons Egyetem és a Kelet Masachusett-i Cserkészlányok 1600 középiskolás bevonásával készült tanulmánya szerint a lányok 32 százaléka (szemben a fiúk 10 százalékával) nem is tekinti a STEM területeit opciónak.  Melyik az a néhány praktikus módszer, amelynek segítségével a szülők és a tanárok bátoríthatják a fiatal lányokat az e területek iránt való érdeklődésre, hogy felfedezzék, ahogy te mondtad: „Hát a tudomány lányoknak is való?”.

HD: A Simmons-on az utóbbi néhány évben meggyőződtünk arról, hogy minden nő életpályájának íve már kislányként elkezdődik. Bostonban működtetjük a „Lányok Tudós Klubját”, amely bár játék alapú, de a lányok megtapasztalhatják a tudományt. A Massachusettsi Műszaki Egyetemen működik az egyetlen, kizárólag lányoknak szóló rakétafejlesztő program.
A szülőknek kutatniuk kell a lehetőségeket, hogy kinyissák az ajtókat a lányok előtt. Észre kell venniük az olyan lehetőségeket, amivel általános esetben a lányaik nem találkoznának. És végül, mindannyiunknak keresni kell az új utakat, amelyek megnyithatják az ajtókat a lányok előtt és segítenünk kell nekik abban, hogy hogyan juthatnak be azokon.

a szerzőről

Kimberley Fahey - elnök helyettes, globálisis ügyfélkapcsolatok

Kimberley Kelly Fahey 2004-ben csatlakozott a Randstad csapatához és több mint 12 éves tapasztalattal rendelkezik a munkaerő toborzás és humán erőforrás kezelés területén. Kiemelt nemzeti toborzási menedzserként kezdett, majd cégen belül előléptették és jelenleg elnök helyettes, globális ügyfélkapcsolatok menedzsereként a kiemelt globális ügyfelek kapcsolatkezeléséért felelős.

< vissza az előző oldalra

hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Szóljon hozzá!

  1.  
elküldöm