5 innovatív technológiai fejlesztés, amire érdemes várni

Az orvostudománytól a kommunikációig, a mérnökök napról napra megváltoztatják a minket körülvevő világot. Íme, az öt leginnovatívabb technológia, amelyeket az elkövetkezendő öt évben várunk. 

A mérnöki lét alapeleme az állandó fejlesztés, így gyakorlatilag a mérnök a változás motorja, hiszen számításaival és teszteléseivel folyamatosan jobbá teszi az emberek életszínvonalát. 

A technológia terén, mint mindenhol, elég bizonytalan dolog jóslatokba bocsátkozni, de vannak innovációk, amelyekre számíthatunk az elemzők szerint. És mint minden ipari méretű növekedésnél és változásnál, új állások válnak elérhetővé általuk. Ez nem meglepő, de azt is jelenti, hogy a jövőben még több és több kreatív és képzett mérnökre lesz szükség a Földön.

5G

A szakértők szerint kb. 2020-ra várható ez a fejlesztés. Az 5G internet az egyik legjelentősebb új technológia lesz, mivel rengeteg más technológiai területet is érinteni fog.

Az intelligens városok, az önműködő autók és az IoT (a dolgok internete) mind-mind az 5G-re alapulnak majd, így nem meglepő, hogy a mérnökök keményen dolgoznak a következő generációs vezeték nélküli internet technológián.

Napról napra zajlanak az események az 5G kiterjesztésében: A Nokia és az Ericsson, bár korábban úgy tűnt, mintha kiléptek volna a mobilpiacról, ma minden erőforrásukkal az 5G technológia fejlesztésére koncentrálnak.

A Qualcomm – többek között a Samsung okostelefonjainak processzorainak gyártója – nemrég bejelentette 5G modemjének piacra dobását, mellyel a korai 5G hálózatokat kívánják fedezni.

Ez azt is jelenti, hogy a mérnököknek és építészeknek ki kell terjeszteniük jelenlegi tudásukat, hogy lépést tudjanak tartani munkájuk jövendőbeli kihívásaival. Az új híradóstechnika kifejlesztése rengeteg mérnöknek ad majd lehetőséget a piacon. Az elektromérnökökért, akiknek a mobileszközök a specializációjuk, szintén megnő a kereslet, hiszen az új telefonokat és tableteket már 5G-vel kell majd felszerelniük.

önműködő autók

Az önműködő vagy önvezető autók már egy ideje állandó szereplői a híreknek. Sajnos, ezek nem mind jó hírek voltak, ott volt például a szegény Tesla-sofőr esete, aki önvezető módban használt autójával halálos balesetet szenvedett.

Az ezen a téren dolgozó mérnökök most azon igyekeznek, hogy a biztonságosságot megemeljék, így védve mindenkit az utakon.

„Az iparban megnőni látszik a figyelem a [járművek közötti] és a [járművek és az infrastruktúra] közötti kapcsolat fontosságára, főleg, mivel várhatóan ez segíti majd a vezető nélküli autók elterjedését” - magyarázta Dominique Bonte, az ABI Research alelnöke és fejlesztési igazgatója.

A jövő önműködő autói az 5G-t fogják használni a más járművekkel és az infrastruktúrával való kapcsolattartásra. Ezzel a kommunikációval csökkenthető le az ütközések és az ebből fakadó sérülések száma.

Az önműködő autók gyártóinak olyan mérnökökre lesz szükségük, akiknek van érzékük a híradás-technológiához, hogy ezeket a kapcsolatokat észrevétlenül beépítsék a járművekbe. Mivel a szakértők szerint majd’ mindegyik önműködő autó elektromos hajtású lesz, az ezzel foglalkozó elektromérnökökre is az igény.

Azok az autótervező mérnökök pedig, akik könnyen adaptálódnak ezekhez a változásokhoz, könnyen találnak majd állást azoknál a márkáknál, amelyek az ipar vezetőiként látják magukat.

kábel nélküli elektromosság

A kábel nélküli elektromosság irreálisan hangzik, de valójában jócskán közelebb van, mint azt sejtenénk. Például, az okostelefonunkat már tudjuk kábel nélkül tölteni, ehhez egy elektromágneses tér szükséges, amely beindítja a váltóáramot a telefonban, amitől töltődik az akkumulátor.

Ennek a technológiának köszönhetően a fogyasztók elfelejthetik a kábelek, adapterek és elemek hadát, amelyek ráadásul a különböző iparágak, például a kiegészítők piacát, erősen gátolja.

Feltételezhető, hogy az olyan elektronikus kütyük, mint az okosórák és a fitneszmérők ugyanúgy elterjednének és ugyanúgy működnének, mint a hagyományos órák, ha akkumulátoruk egy évet vagy többet is kibírna töltés nélkül, vagy kábel nélkül is lehetne őket tölteni.

Ez a fejlesztés leginkább a fogyasztókat érintené, hiszen a kábel nélküli elektromosság segítségével lámpáikat és biztonsági kameráikat bárhová elhelyezhetik majd otthonukban. Elemek nélkül ezeket az eszközöket ráadásul lényegesen olcsóbban lehetne gyártani.

Ha a cégek kevesebbet költenek a gyártásra, több marad arra, hogy fejlesszék és terjesszék ezeket a nagyszerű új ötleteket. Ide a kreatív, nagy ötletekkel bíró mérnököket várják majd, akik képesek arra, hogy felgyorsítsák a kábel nélküli elektronika elterjedését.
 
Nem meglepő módon, az elektronikai tudás nagy becsben lesz tartva, ha a cégek elkezdik fejleszteni a kábel nélküli elektromos eszközöket. 

 

művégtagok

A művégtagok fejlődése lenyűgöző: a primitív vas- és favégtagoktól a mai high-tech eszközökig elképesztő az előrelépés. A jövő még több innovációt tartogat azon emberek számára, akik valamilyen betegség vagy baleset után szeretnének visszatérni a normális életbe.

A művégtagok ma szenzorokat és számítógépeket használnak, amelyek úgy működnek, ahogy az agy tenné, a végtag helyett hozva meg a döntéseket. A reszponzív mozgásnak köszönhetően az embereknek nem kell túl sokat gondolkozni azon, hogyan mozogjon művégtagjuk.

A közeljövőben a művégtagok a természetes mozgást utánozzák majd és egyre észrevehetetlenebbek lesznek. A szakértők szerint az is lehetséges, hogy a jövőben az agyunkkal és a testünkkel fogjuk tudni irányítani a végtagokat. Ehhez az érintéses input rendszer szükséges.

Az Egyesült Államokban kétmillió amputált él az Amerikai Amputált Koalíció felmérése szerint. Ez rengeteg ember, akik mind arra várnak, hogy mobilitásukat és függetlenségüket visszaszerezzék.


De ez egy valódi lehetőség is azon mérnökök számára, akik jobbá akarják tenni az emberek életét azáltal, hogy a legjobb művégtagokat hozzák létre. Olyan gyógytudományi és gépészmérnökökre lesz szükség, akiknek informatikai és anyagtudományi szaktudásuk van. Azok a mérnökök, akik precízen számolnak és értik az emberi testet, nagyon keresettek lesznek tapasztalatuk miatt.

Az elektromérnökök iránti igény is egyre fokozódik, hiszen ezek a művégtagok elektromos úton próbálják majd az emberi test mozgását leutánozni.

 

nanotechnológia

A mikroszkopikus méretekben gondolkozó mérnök minden tudományos diszciplinában keresett lesz. A nanotechnológia előfordul a gyógyászatban, az újrahasznosítható energiában, az elektronikában és az ételtechnológiában.

A nanotechnológiai mérnökség egyre nagyobb kihívást jelent majd, mikor minden anyag tulajdonságait nanoméretűre csökkentenénk.

Chad Mirkin és George B Rathman, a Northwestern Egyetem kémiaprofesszorai szerint a nanotechnológiában rejlő lehetőségeket még csak most kezdtük el kiaknázni. „Az anyag aprócskára zsugorított tulajdonságait még csak most kezdik el felfedezni a világ tudósai és mérnökei, és ez igazán izgalmas” mondta Mirkin professzor.

A nanobotok fejlesztése feltételezhetőleg forradalmasítani fogja az iparágakat, főleg az orvostudományt és a gyártást. A szakértők szerint nanobotokat fecskendezhetünk majd a testbe, hogy visszaverjék a gyulladásokat és kijavítsák a szerveket ért károsodásokat.

A nanotechnológia egy multidiszciplináris terület, amelyen rengeteg szektornak kell közösen dolgoznia. Ebbe beletartoznak a mérnökök, a biológusok és a kutatók. A gyógytudományi mérnökök keresettek lesznek, hogy az orvostudomány szolgálatába állítsák a nanobotokat, míg az elektromérnököknek olyan processzorokat kell gyártaniuk, amelyek olyan gépeket hajtanak majd, amelyek egyre kisebbek és kisebbek lesznek.

Mi is keressük a jövő mérnökeit, mégpedig a következő területekre: magyarországi mérnök állások.

< vissza az előző oldalra

hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Szóljon hozzá!

  1.  
elküldöm