mitől lesz vonzó a tehetségek számára?

A munkavállalók és az álláskeresők szükségleteibe való betekintés segíti a munkáltató márka stratégiájának meghatározását, valamint a tehetségek kiválasztására és megtartására irányuló programok kialakítását.
Kutatásunkat minden évben megismételjük, amely során azt vizsgáljuk, hogy az emberek mit tartanak vonzónak egy munkáltatóban. A felmérés a legvonzóbb cégeket, ágazatokat és a 10 legfőbb munkavállalói motivációt vizsgálja, amely szerint a dolgozó munkáltatót választ.met.

díjátadó

Második alkalommal adták át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében a legvonzóbb munkaadónak járó Randstad Awardot: ezúttal Mercedes bizonyult a legnépszerűbbnek a magyar munkavállalók körében. A kecskeméti gyár mindössze másfél százalékponttal előzte meg győri vetélytársát – a Mercedesnél a megkérdezettek 67,58 százaléka dolgozna szívesen, míg az Audinál 66,08 százalék vállalna munkát.

A világgazdaság háromnegyedét jelentő 23 országban végzett felmérés egyik legfontosabb tanulsága a díjátadón elhangzottak szerint az, hogy a legnagyobb munkáltatók épp a munkavállalók által fontosnak tartott szempontok szerint teljesítenek gyengébben. A dolgozók a gazdasági fellendülést kihasználva jó fizetést és kellemes munkahelyi környezetet keresnek, a vállalatok ehelyett a képzési és karrierlehetőségekre helyezik a hangsúlyt. A válság megszűnésével egyre könnyebb állást váltani, ezért a cégeknek minden eszközt meg kell ragadniuk a tehetségek megtartásáért.

A legvonzóbb munkáltatók Magyarországon 2015-ben a Randstad Award toplistája szerint:

Különdíjak:


Legvonzóbb munkaadó – Gyógyszer- és vegyipar: Richter Gedeon

Legvonzóbb munkaadó – Kiskereskedelem: DM

Legvonzóbb munkaadó – Ipar és Termelés: Samsung

Legvonzóbb munkaadó – Energetika és közműszolgáltatás: MOL

Legvonzóbb munkaadó – FMCG: Nestlé

Legismertebb munkaadó – TESCO

Inkább szolgáltatnánk az autóipar helyett

Bár az autóipar vonzóereje tovább nőtt, mégis 2015-ben már a szolgáltató szektorban dolgoznának legszívesebben a magyarok – minden második megkérdezett vállalna itt munkát. Az autóipar csak a Mercedes és az Audi gyárához közel eső régiókban – a Nyugat-Dunántúlon, az Észak- és Dél-Alföldön – tudta megőrizni a vonzerejét a munkavállalók körében, a maradék négy régióból háromban már a szolgáltató cégeket sorolták előbbre az emberek.

A legvonzóbb szektorok Magyarországon 2015-ben a Randstad Award toplistája szerint: