4 ötlet munkahelyi konfliktusok ellen

A legjobb csapatot is különböző emberek alkotják, ezért alkalmanként feszültség alakul ki a munkatársak között, és ezt orvosolni kell. Összegyűjtöttük azokat a módszereket, amelyek közös vízióval, nagyobb nyitottsággal, egészséges versengéssel és pozitív gondolkodással oldják a konfliktusokat!

a termékeny viták előrelendítik a céget

A csapatok összehangolódásához rendszerint sok idő kell, mert mindannyian mások vagyunk, és különböző módszerekkel oldunk meg problémákat, más tempóban dolgozunk és gondolkozunk. Heti 40, olykor még annál is több órát a munkahelyünkön töltünk, ezért mindenképpen érdemes törekedni arra, hogy megtaláljuk a közös hangot a kollégákkal. Mindenki véleményét érdemes meghallgatni és megfontolni, mert lehet, hogy az ő meglátása lesz a legértékesebb egy adott témában.

Néha viszont kirobban egy kisebb konfliktus, ami közös gondolkodásra ösztönzi a csapat tagjait. A versengésen alapuló vállalati kulúrákba eleve bele van kódolva az időzített bombaként ketyegő feszültség. Arra azonban ügyelni kell, hogy senkit se ragadjon magával a hév a parázs viták közben.

A kiegyensúlyozott és kritikus légkör előidézheti, hogy a kollégák még a vezetőjük véleményét sem félnek megkérdőjelezni, ami akár a cég fejlődéséhez, új szintre lépéséhez is hozzájárulhat.

legyünk nyitottabbak!

Egy lényeges kérdésekről szóló meetingen az egyik munkatárs előáll egy új megközelítéssel, és valaki egyből keményen megvétózza, mert nincs jó véleménnyel a kollégájáról.

Az ötlet eltűnik a süllyesztőben, pedig lehet, hogy mélyebb megfontolásra méltó lett volna, és rengeteg pénzt hozott volna a cégnek. Érdemes sokkal nyitottabban fogadni a kollégáink elképzeléseit és javaslatait, mert rádöbbenthetünk, hogy ez a mentalitás a vállalat számára aranyat érhet!

Ha a csapat bármelyik tagja bármikor előrukkolhat egy új ötlettel, és a többiek hajlandóak ezen elgondolkodni, akkor ezzel a szemlélettel a cég lépéselőnybe is kerülhet a versenytársakkal szemben.

alakítsunk ki egy közös víziót!

Lehet, hogy a kollégáknak megvan a maguk elképzelése arról, hol szeretnének lenni a saját fejlődési ívükben öt év múlva, de ezt érdemes összehangolni a vállalat céljaival, hogy senkit se érjen csalódás.

Sok vállalatnak nincs igazi, transzparens közös célkitűzése, gyakran még egy éves időtávra sem, pedig gondoljunk bele, mennyivel előrébb járnak azok a vállalatok, ahol célorientáltan és pontosan eldöntötték, milyen irányba tartson a team! Ez a szemlélet csökkenti a munkahelyi konfliktusok számát, és a közös vízió jobb hangulatot teremt a kollégák között is, mert mindenki tisztában van azzal, mire kell fókuszálni és komolyabb erőforrást fektetni, és így nem forgácsolódnak szét az energiák.

gondolkodjunk pozitívan a munkatársainkról!

Nagyon könnyű észrevenni a kollégák rossz tulajdonságait, és ezáltal negatív képet kialakítani róluk. Közelebb visz a csapat összhangjának megteremtéséhez, ha pozitívan gondolkodunk, és mindenkiről inkább a lehető legjobbat feltételezzük. Könnyen lehet, hogy a munkatársunk nem azért nem válaszol a régóta elküldött levelünkre, mert haragszik ránk valamiért, hanem sokkal inkább azért, mert elárasztották a feladatok. És még számtalan példát lehetne hozni arra, miért érdemes így szemlélnünk a munkahelyi történéseket: a pozitív hozzáállás a munkahelyen is meghozza a gyümölcsét!

A viták gyakran nem is amiatt robbannak ki, mert az emberek haragszanak egymásra. Annyi feszültség éri őket a munkahelyükön, hogy azokat nem tudják feldolgozni, és a hozzájuk legközelebbi munkatársukon vezetik le a frusztrációjukat. Ha próbáljuk egy kicsit mélyebben megérteni őket (és esetleg még segíteni is próbálunk a problémáik megoldásában), akkor nemcsak kedvesebbek lesznek velünk, hanem lehet, hogy a jövőben baráti kapcsolatba kerülünk a kollégánkkal!

tudjon meg még több érdekességet a munka világáról! Olvassa a Randstad karrierportált!

megnézem
címkék Karrier